Companii

Comisia Europeană propune stimulente fiscale pentru capitalurile proprii ale companiilor cu scopul de a le ajuta să devină mai reziliente

Comisia Europeană propune stimulente fiscale pentru...

Autor: Cristina Bellu

11.05.2022, 15:10 160

Comisia Europeană propune o indemnizaţie pentru reducerea tendinţei de favorizare a îndatorării (DEBRA), pentru a ajuta întreprinderile să acceseze finanţarea de care au nevoie şi să devină mai reziliente.

Măsura constă în introducerea unei indemnizaţii care va acorda capitalurilor proprii acelaşi tratament fiscal ca şi îndatorării. Propunerea prevede că majorările capitalului propriu al unui contribuabil de la un an fiscal la altul vor fi deductibile din baza sa de impozitare, la fel ca în cazul îndatorării.

În prezent, normele fiscale favorizează îndatorarea în cadrul sistemului de impozitare a societăţilor, întreprinderile putând deduce dobânda aferentă unei finanţări prin îndatorare– dar nu şi costurile legate de finanţarea prin capitaluri proprii –, ceea ce poate stimula întreprinderile să acumuleze datorii în loc să majoreze capitalul propriu pentru a-şi finanţa creşterea.

Nivelurile excesive de îndatorare fac ca întreprinderile să fie vulnerabile la schimbările neprevăzute din mediul de afaceri. Gradul total de îndatorare a societăţilor nefinanciare din UE s-a ridicat la aproape 14,9 mii de miliarde de euro în 2020 sau 111 % din PIB, potrivit datelor furnizate de oficialii CE.

În acest context, întreprinderile cu o structură solidă de capital pot fi mai puţin vulnerabile la şocuri şi mai susceptibile să facă investiţii şi să inoveze. Prin urmare, reducerea dependenţei excesive de finanţarea prin îndatorare şi sprijinirea unei posibile reechilibrări a structurii capitalului întreprinderilor pot avea un impact pozitiv asupra competitivităţii şi creşterii.

„Întreprinderile europene ar trebui să fie în măsură să aleagă sursa de finanţare care este cea mai bună pentru creşterea şi modelul lor de afaceri. Făcând ca noile capitaluri proprii să fie deductibile din punct de vedere fiscal, aşa cum îndatorarea este în prezent, prezenta propunere reduce motivaţia întreprinderilor de a-şi suplimenta împrumuturile şi le permite să ia decizii de finanţare bazate exclusiv pe considerente comerciale”, spune Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.

Se preconizează că abordarea combinată, prin indemnizaţia pentru capitalurile proprii şi deducerea limitată a dobânzii, va duce la creşterea investiţiilor cu 0,26 % din PIB şi la creşterea PIB cu 0,018 %.

„Această soluţie armonizată pentru favorizarea îndatorării în cadrul sistemului de impozitare a societăţilor va face ca mediul de afaceri european să fie mai previzibil şi mai competitiv, stimulând dezvoltarea uniunii pieţelor noastre de capital. Propunerea noastră va ajuta întreprinderile să acumuleze capital mai solid, făcându-le mai puţin vulnerabile şi mai susceptibile de a investi şi de a-şi asuma riscuri, ceea ce va fi benefic pentru locurile de muncă şi creşterea economică în Europa.”, adaugă Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.

Tranziţia verde şi digitală necesită noi investiţii în tehnologii inovatoare. Fiscalitatea joacă un rol important în ceea ce priveşte încurajarea şi facilitarea dezvoltării şi creşterii durabile a întreprinderilor.

O indemnizaţie pentru finanţarea prin capitaluri proprii poate facilita investiţii în tehnologiile de vârf, în special pentru întreprinderile nou-înfiinţate şi IMM-uri.

Capitalurile proprii sunt deosebit de importante pentru întreprinderile inovatoare cu creştere rapidă aflate la început de drum şi pentru întreprinderile în curs de extindere care doresc să concureze la nivel mondial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO