Companii

Concordia, asociaţia patronală a marilor companii: Care este impactul războiului din Ucraina asupra economiei României – Sunt sectoare care vor avea de suferit. Consumul a frânat brusc. Avem un deficit de competitvitate în regiune. Trebuie accelerate toate programele pentru a lua banii europeni

Concordia, asociaţia patronală a marilor companii: Care...

Autor: Robert Manea

09.03.2022, 17:51 446

Organizaţia Patronală Concordia, care are printre membrii cele mai mari companii din România, a avut miercuri o discuţie cu premierul Nicolae Ciucă despre impactul războiului din Ucraina asupra economiei româneşti şi care sunt punctele vulnerabile.

Radu Burnete, directorul executiv al Concordia a prezentat la discuţie mai multe puncte vulnerabile identificate:

·       „Consumul a frânat brusc, asta este ceea ne spun membri noştri din marile reţele de retail non-alimentar sau din industria hotelieră.  Este de altfel ceea ce auzim şi de la alte confederaţii din Europa. Am pornit anul cu o prognoză de 4.2% creştere economică, dar în clipa de faţă trebuie să fim conştienţi că e posibil să ne confruntăm cu o recesiune sau într-un caz bun cu o creştere mult mai mică.  

·       Ne aşteptăm ca inflaţia să rămână o problemă şi din ceea ce ne spun membri noştri că văd în lanţurile de aprovizionare, dar ştim că aici BNR se uită cu atenţie şi vor lua măsurile potrivite.  

·       Sunt sectoare care vor avea de suferit din cauza războiului şi a restricţiilor, industria auto este doar un exemplu, dar unul crucial pentru România având în vedere cât de importantă este ca număr de angajaţi şi ce contribuţie are la exporturi. La nivel European industria se va confrunta cu probleme datorită lipsei unor materii prime sau componente din Rusia şi Ucraina, dar sperăm ca el să poată fi substituite repede.  

·       România a intrat în această nouă criză cu un deficit de competitivitate în regiune. Firmele noastre concurează din ce în ce mai greu altele din Europa de SE. Mai mult, Cehia, Polonia, Ungaria au avut programe de înlocuire a locurilor de muncă şi industriilor cu valoare adăugată mică, în timp ce România nu. Timpul să acţionăm aici era deja ieri.  

·       Deficitul de competitivitate este agravat şi felul în care am ales să adresăm criza energetică. Toate celelalte ţări îşi subvenţionează companiile puternic, iar România ar trebui să adopte măsuri similare. Este nevoie de subvenţii ţintite companii, nu neapărat de intervenţii masive în preţuri. Consumatorii casnici trebuie şi ei ajutaţi în mod simplu şi direct cu vouchere.   

·       Trebuie accelerate toate axele şi liniile din PNRR, Fondul de Tranziţie Justă şi cadrul multianual 2021-2027 astfel încât să aibă prioritate investiţiile în energie regenerabilă şi eficienţă energetică. Fondurile europene acoperă multe fronturi importante, dar acesta a devenit vital. ”

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO