Companii

Consiliul Concurenţei vrea să finalizeze în acest an investigaţii pe piaţa farmaceutică şi comerţ

Consiliul Concurenţei vrea să finalizeze în acest an...

Autor: Alina Oprea

25.01.2016, 17:55 210

"Pentru acest an ne aşteptăm să finalizăm câteva investigaţii importante, printre care cea din comerţul alimentar şi cea de pe piaţa farmaceutică. Tot la planurile pentru anul în curs, sunt o serie de investigaţii sectoriale, care nu vizează amenzi, dar vin cu recomandări pentru buna funcţionare a pieţei. Sunt câteva investigaţii care sunt în partea finală, deci vom ajunge la concluzii în acest an. Una este cea pe electricitate, unde ajungem la varianta finală a recomandărilor. De asemenea, o să avem varianta finală a recomandărilor privind reţelele de tipul Net City, deci distribuţia serviciilor de televiziune prin cablu şi de internet în comunităţile urbane. Şi avem şi o investigaţie sectorială pe piaţa farmaceutică, ale cărei concluzii vor fi lansate în consultare publică în perioada următoare", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

În ceea ce priveşte legislaţia, cel mai dezbătut subiect anul trecut a fost Codul Silvic, iar pentru 2016 unul dintre subiecte va viza achiiţiile publice.

"Pentru acest an suntem în discuţii, inclusiv mâine (marţi, 26 ianuarie, n.r.) vom avea o dezbatere legată de Legea achiziţiilor publice în general şi la ce ne uităm noi în special este Legea 51 legată de utilităţile publice, unde iarăşi vrem să ne asigurăm că vor fi acordate contractele de utilităţi publice prin licitaţie, şi nu prin încredinţare directă, aşa cum este propunerea în momentul de faţă, care a intrat în Parlament", a precizat Chiriţoiu.

În plus, Concurenţa vrea să transparentizeze piaţa comerţului cu carburanţi. Astfel, autoritatea de concurenţă vrea să le propună petroliştilor să afişeze preţurile la carburanţi pe viitorul Monitor al preţurilor, proiect pentru care se vor face teste în februarie-martie. De asemenea, Consiliul va propune Ministerului Transporturilor să afişeze preţurile la benzină şi motorină la capătul fiecărei autostrăzi şi vrea totodată să vadă de ce marii retaileri nu deschid benzinării.

"În ţări din vestul Europei, marile lanţuri de magazine au şi benzinării. E o discuţie cu cei de la Carrefour de ce în România nu este atractiv să aibă benzinării. Dacă marile lanţuri de magazine şi-ar deschide benzinării, am vedea o creştere a concurenţei pe această piaţă. Trebuie să vedem care este problema lor, de ce nu li se pare interesant şi să vedem dacă sunt probleme la autorizaţii, dacă se dau prea greu autorizaţiile pentru construcţiile de benzinării. Ne gândim să transparentizăm mai mult piaţa, să afişăm cotaţiile. Vom recomanda şi benzinarilor, să avem o aplicaţie web pe care să poţi să afli preţul la benzină în zona în care te afli. Vrem să sugerăm Ministerului Transporturilor să afişezepe autostradă periodic, să afli care e preţul la benzinăriile pe care le ai în faţă. Vrem să fie mai uşor să se înfiinţeze benzinării şi am vrea ca pe autostrăzi să fie o diversitate, să fie preferate reţele de benzinării care nu sunt déjà prezente pe acea autostradă, să vedem o mai mare concurenţă între benzinării pe măsură ce se dezvoltă reţeaua de autostrăzi", a explicat Chiriţoiu.

Potrivit lui Chiriţoiu, sectoarele cu probleme sunt: profesiile liberale şi materialele de construcţii (producătorii de ciment, în special).

Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi de 240,1 milioane lei (53 milioane euro), valoare mai mare cu 12% comparativ cu anul 2014, înregistrându-se tototdată şi o creştere a numărului de companii care au recunoscut că au încălcat legea.

Autoritatea de concurenţă a finalizat anul trecut 21 investigaţii de încălcare a Legii concurenţei, faţă de 17 în anul 2014. Un procent de 66,6% din cazurile finalizate (14 din 21 de cazuri) au avut ca obiect înţelegeri verticale, iar 33,4% din cazurile finalizate (7 din 21 de cazuri) au vizat fapte de tip cartel sau practici abuzive.

La sfârşitul lunii decembrie 2015, Consiliul Concurenţei avea în derulare 48 de investigaţii de încălcare a legii, cu 14% mai puţine faţă de finalul anului 2014. 69% dintre investigaţiile în curs la 31 decembrie 2015 vizau carteluri sau practici abuzive.

De asemenea, în 2015 au fost declanşate 13 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu 4 mai multe comparativ cu 2014. Dintre acestea, 46% au ca obiect posibile înţelegeri orizontale (carteluri) şi 15% posibile abuzuri de poziţie dominantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO