Companii

Constantin Tudorache, Sarantis: Ne concentram pe lanturile de farmacii si de magazine mari

Constantin Tudorache, Sarantis: Ne concentram pe lanturile de farmacii si de magazine mari

Constantin Tudorache, directorul general al Sarantis Romania: Schimbarea majora care a aparut in ultimii ani la nivelul grupului Sarantis consta in incercarea de a incheia contracte regionale de distributie pentru toate cele 11 piete in care activam in prezent.

11.10.2006, 18:00 262

Constantin Tudorache, directorul general al companiei Sarantis Romania, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata cosmeticelor, spune ca vizeaza concentrarea pe lanturile de farmacii si pe retelele internationale de magazine, care inregistreaza cresteri importante ale vanzarilor.
"Din pacate, retailul pentru cosmeticele selective (de lux - n. red.) nu s-a dezvoltat in ritmul celorlalte canale de distributie. In momentul in care ponderea acestor produse de lux in totalul cosmeticelor va creste, ma astept ca noi jucatori sa-si faca intrarea pe piata locala", estimeaza Constantin Tudorache.
In schimb, incepe sa se contureze in ultimul timp un alt segment al pietei de cosmetice, cel al produselor semiselective, care se situeaza, ca pret, intre produsele de masa si cele de lux. Multe din brandurile semiselective se bazeaza pe imaginea unei personalitati, precum Antonio Banderas, Christina Aguilera sau Agata Ruiz de la Prada, exemplele fiind luate din portofoliul Sarantis.
Segmentul de lux detine in prezent aproximativ 20-25% din piata parfumurilor pentru femei si 10-15% din piata parfumurilor pentru barbati.
Strategia de dezvoltare a Sarantis vizeaza in principal segmentele de parfumerie si de ingrijire a locuintei, pe care activeaza cu branduri proprii precum Str8, Dare, B.U., C-thru, X-Pose sau Camel si Fino, dar si cu produse ale altor producatori de profil.
"Schimbarea majora care a aparut in ultimii ani la nivelul grupului Sarantis consta in incercarea de a incheia contracte regionale de distributie pentru toate cele 11 piete in care activam in prezent. Parteneriatele viitoare vor tinti o acoperire teritoriala cat mai mare", precizeaza Tudorache.
Produsele distribuite de Sarantis pe piata romaneasca sunt marci proprii in proportie de 40%, restul fiind produse ale partenerilor sai, precum Johnson & Johnson (produse pentru ingrijire personala), La Prairie, Juvena GMBH pe segmentul cosmeticelor de lux sau GlaxoSmithKline (produse de igiena orala).
"Cu toate ca apartin aceluiasi segment de piata, marcile noastre proprii nu concureaza cu cele ale furnizorilor, pentru ca au targeturi diferite si strategii de promovare diferite. Fiecare brand manager al companiei are obiective foarte clare referitoare la cota de piata a produsului de care se ocupa", precizeaza Tudorache.
Competitia, mai spune el, exista in interiorul companiei, insa de natura pozitiva, ca element de motivare a angajatilor.
"Performanta portofoliului de produse este foarte importanta in momentul in care discutam cu partenerii nostri din retail. Altfel discuti cu ei cand brandurile tale sunt primele pe piata, in categoriile respective, pentru ca toata lumea vrea sa le vanda", explica Tudorache.
Pentru consumatorii de cosmetice, brandul este mai important decat pretul, de aceea producatorii si distribuitorii sunt foarte atenti la imaginea produsului. "De cele mai multe ori, produsul ieftin este vazut ca un produs de calitate slaba", explica Tudorache.
Astfel, investitiile in promovare sunt foarte importante, ca valoare, pentru o companie de cosmetice.
"Strategia de marketing cu sansele cele mai mari de reusita este cea la elaborarea careia distribuitorul si producatorul participa in mod egal. De cele mai multe ori, producatorul are o vasta experienta in spate si stie ce s-a intamplat cu produsul sau pe alte piete, iar distribuitorul cunoaste foarte bine piata locala", afirma Tudorache.
Logistica pentru produsele cosmetice devine tot mai complexa, mai spune Tudorache. Distributia in magazinele de tip cash&carry necesita ambalare speciala a produselor, iar de sarbatori o mare parte din produse sunt comercializate in ambalaje cadou, toate acestea realizandu-se in depozitele in care compania opereaza.
Directorul general al Sarantis Romania estimeaza vanzari de 31,5 mil. euro pentru acest an, in crestere cu aproximativ 10% fata de anul trecut. Cosmeticele detin cea mai mare pondere din cifra de afaceri a companiei si sunt importate, in principal, din tari europene.
Integrarea Romaniei in UE nu va aduce schimbari majore la capitolul fiscalitate pe segmentul cosmeticelor, taxele vamale pentru importurile de astfel de produse de pe piata comunitara fiind in prezent zero. In schimb, este de asteptat ca accizele pentru apa de toaleta, care se ridica la 15% in prezent, sa ramana in vigoare si dupa integrare.
"Provocarea cea mai mare nu va veni din intrarea de noi jucatori pe piata, pentru ca brandurile importante de afara sunt deja prezente si in Romania, ci din necesitatea de a creste semnificativ volumul investitiilor pentru mentinerea pozitiei pe piata", comenteaza Tudorache.
Grupul grec Sarantis are filiale in 11 piete europene, care totalizeaza 400 de milioane de consumatori. In Romania, Sarantis activeaza din anul 1996 prin compania Romsar Cosmetics, care a devenit Sarantis Romania la inceputul anului trecut.
Piata cosmeticelor din Romania se ridica la 200 - 250 mil. euro si inregistreaza o rata de crestere anuala de 10 - 15%, potrivit ultimelor estimari. Printre jucatorii mari de pe piata se numara, alaturi de Sarantis, alte companii straine precum Procter&Gamble, Avon Cosmetics, L'Oreal, Oriflame, Beiersdorf sau Henkel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO