Companii

Constantinescu, ASF: Românii pot deveni proprii asigurători în cadrul societăţilor mutuale

Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte ASF

Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte ASF

Autor: Dan Straut

02.07.2018, 09:37 236

Prin Legea societăţilor mutuale de asigurări, aprobată de Guvern, persoanele fizice sau companiile se pot asocia, căpătând atât statutul de asigurat cât şi cel de asigurător pentru membrii asociaţi în societatea mutuală, afirmă Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte ASF.

„Pentru înfiinţare sunt suficienţi cinci fondatori. Astfel, se vor putea înfiinţa primele societăţi româneşti de asigurare mutuală cu un număr variabil şi nelimitat de membri ce pot pune banii împreună, prin contribuţii fixe sau variabile, pentru a se despăgubi între ei în momentul în care unuia dintre participanţi i se întâmplă riscul asigurat, suferă o daună”, explică vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

De asemenea, „eventualele nemulţumiri trecute - fie determinate de faptul ca daunele nu se plătesc cum trebuie, fie că preţul asigurării este prea mare - vor dispărea, deoarece membrii au interese comune, se cunosc între ei, vor acţiona ca o echipă omogenă, îşi stabilesc propriile tarife şi propriul sistem de despăgubire, fiecare membru contribuind proporţional riscului asigurat pentru a se simţi protejat împotriva anumitor riscuri care îl pot afecta pe el, familia, casa, alături de ceilalţi membri”, notează Cornel Coca Constantinescu.

„Piaţa asigurărilor este a oamenilor care participă la ea prin plata poliţelor de asigurare. Prin asigurări mutuale participanţii vor căpăta încredere în beneficiile conceptului de asigurare a unor riscuri pe care nu le-ar putea suporta nimeni dacă ar fi singuri şi dauna s-ar produce. Asigurările dau curaj iniţiativelor oamenilor şi companiilor în a-şi asuma riscuri pentru a le fi mai bine, să îşi asigure confortul unei vieţi liniştite, sau să se dedice unei activităţi profitabile. Sistemul societăţilor mutuale ar trebui să pună asigurările la îndemâna românilor şi a companiilor româneşti, corespunzător cu salariile şi nevoile lor. Asigurările se întorc cu faţa către români, dar şi cetăţenii vor privi altfel asigurările. Oamenii pot deveni proprii asiguratori în cadrul societăţilor mutuale ”, arată Cornel Coca Constantinescu, iniţiatorul proiectului de lege.

Potrivit proiectului normativ, societăţile mutuale desfăşoară activitate de asigurare şi operaţiuni pentru membrii acestora, pe baza principiului mutualităţii, aceştia având simultan calitatea de asiguraţi şi, colectiv, de asigurător. Salariaţii unei persoane juridice care devine membră vor putea beneficia şi ei de asigurare chiar dacă nu este fiecare membru, dar vor contribui ca la un asigurător. Patrimoniul societăţii va reprezenta garanţia obligaţiilor, membrii nefiind ţinuţi răspunzători de creditori dacă s-ar ajunge într-o situaţie dificilă financiar.

Pentru desfăşurarea activităţii, se constituie anumite fonduri, conform deciziei membrilor, dar se pot contracta şi credite sau chiar emite obligaţiuni pentru a se finanţa.

Dacă membrii au avut grijă unii de alţii, au fost prudenţi, hazardul moral a fost minim, daunele plătite au fost puţine sau de sume mici, banii rămaşi ca excedent la sfârşit de an se redistribuie membrilor, conform legii. „Normal, acest lucru se va realiza în condiţiile în care societăţile mutuale îndeplinesc cerinţele de solvabilitate şi indicatorii de prudenţă, iar operaţiunea nu conduce la nerespectarea acestora sau la posibilitatea deteriorării acestora în viitorul apropiat”, mai arată vicepreşedintele ASF.

Societăţile mutuale îşi organizează conducerea în mod similar societăţilor de asigurare pe acţiuni prevăzute în Legea nr. 237/2015. ASF autorizează funcţionarea societăţilor mutuale.

Societăţile mutuale pot acţiona oriunde în Europa, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii în baza dreptului de stabilire sau a libertăţii de a presta servicii. Dacă la un moment se doreşte a deveni societate pe acţiuni, societatea mutuală se poate transforma în societate de asigurări.

„Putem spune că se deschid noi orizonturi pentru asigurările din România, fie că eşti un grup de oameni interesaţi, fie că eşti o asociaţie de companii de transport, fie eşti un grup de firme dintr-o verticală economică”, a concluzionat Cornel Coca Constantinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO