Consultanţii imobiliari au tras linie: anul trecut au fost închiriate 24 de hectare de birouri, în scădere cu aproape 10%

Secțiune susținută de Medlife Logo

17 ian 2013 Autor: Cristi Moga

Volumul total de tranzacţii de închiriere cu spaţii de birouri din Bucureşti s-a ridicat anul trecut la 238.862 de metri pătraţi (echivalentul a 24 de hectare), în scădere cu aproape 10% comparativ cu 2011, potrivit datelor centralizate de consultanţii imobiliari în cadrul unui forum comun de cercetare şi prezentate de firma Esop Consulting către ZF.

Nivelul este cu aproape 10% mai scăzut comparativ cu volumul tranzacţionat în 2011, şi anume 263.417 metri pătraţi, în contextul unei reduceri accentuate a tranzacţiilor de relocare, de la 159.000 de metri pătraţi la ceva mai mult de 90.000 de metri pătraţi.

Tranzacţiile la care consultanţii imobiliari fac referire cuprind atât relocări (90.000 mp), cât şi expansiuni (18.600 mp), preînchirieri (59.000 mp) şi renegocieri sau reînnoiri de contracte (70.500 mp).

Cu toate acestea, consultanţii nu au acces la toate tranzacţiile din piaţă, în condiţiile în care unii proprietari negociază direct cu chiriaşii fără a apela la brokeri.

De remarcat este faptul că anul trecut a crescut nivelul preînchirierilor cu peste 50% (de la 39.000 mp la peste 59.000 mp), ceea ce arată că unele companii, precum Oracle, Raiffeisen, TeamNet, BASF, Endava sau Microchip au început să capete încredere în piaţa locală şi să facă planuri pe termen mai lung.

 

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Cuvinte cheie:
consultanti
, imobiliare
, birouri

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide