Companii

Consumul şi-a temperat ritmul de creştere la 6,7% în august, după avansul de 8,3% înregistrat în iulie. Banca Transilvania: Creşterea consumului va accelera în 2019 faţă de anul trecut

Consumul şi-a temperat ritmul de creştere la 6,7% în...

Autor: Cristina Bellu

03.10.2019, 09:55 288

Afacerile din comerţul cu amănuntul, cel mai bun indicator pentru consum, s-au majorat în august cu 6,7% faţă de luna similară din 2018, marcând o temperare a ritmului de creştere faţă de luna iulie, când vânzările au avansat cu 8,3%.

Potrivit datelor transmise joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a înregistrat în luna august o creştere de 13,6% faţă de perioada similară a anului trecut, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 5,1%, în timp ce vânzările de produse nealimentare au înregistrat un avans de 4,2%.

În perioada ianuarie-august 2019, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 7% faţă de primele opt luni din anul precedent, pe fondul creşterii vânzărilor de produse nealimentare cu 8,8%, a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 7,2%, şi a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 4,9%.

(Sursa: INS)

Analiştii Băncii Transilvania estimează accelerarea ritmului de creştere a consumului în acest an, de la 5,2% în 2018 la 6,1% în 2019, evoluţie determinată de mixul relaxat de politici economice.

„Statisticile indică decelerarea dinamicii anuale în august, pe fondul temperării componentei bunuri nealimentare, evoluţie care reflectă faza de maturitate a ciclului economic post-criză”, spune Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Ritmul anual al consumului privat s-ar putea tempera la 5% în 2020, în contextul finalului ciclului economic extern şi perspectivelor de rebalansare a politicii economice interne, şi ar putea re-accelera la 5,4% în 2021.

„În scenariul macroeconomic central BT previzionăm accelerarea dinamicii anuale a consumului privat de la 5,2% în 2018 la 6,1% în 2019, pe fondul mixului relaxat de politici economice. Pe de altă parte, ne aşteptăm la decelerarea acestui indicator la 5% an/an în 2020, în contextul finalului ciclului economic extern şi perspectivelor de rebalansare a politicii economice interne.Principala componentă a PIB ar putea re-accelera la 5,4% an/an în 2021”, arată Andrei Rădulescu într-o analiză a Băncii Transilvania.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO