Companii

Contractul dintre Bosch şi CJ Cluj pentru terenul din Jucu, pe ultima sută de metri

Contractul dintre Bosch şi CJ Cluj pentru terenul din Jucu, pe ultima sută de metri

Bosch ar putea beneficia de acordarea unui ajutor de stat pentru realizarea investiţiei din Jucu, care ar însemna scutiri de taxe şi impozite, facilităţi în cadrul importurilor şi exporturilor şi termene de graţie la împrumuturi.

Autor: Laurentiu Cotu

15.02.2012, 00:06 463

Consiliul Judeţean Cluj va semna vineri contractul cu producătorul german de componente auto Bosch pentru închirierea terenului din parcul industrial Tetarom, în vederea realizării unei investiţii de 77 mil. euro.

Compania germană va construi la Jucu o unitate de producţie pentru componente auto, dar şi clădiri administrative, iar producţia ar urma să înceapă din a doua parte a acestui an.

Consiliului Ju­de­ţean Cluj a fina­li­zat în prezent forma contractului cu pro­du­cătorul german, urmând ca acest con­tract să fie dez­bătut de consilierii locali în cadrul unei şedinţe ce va avea loc miercuri 15 fe­bruarie, când se vor putea formula even­tuale observaţii sau completări.

Noutatea este că acest contract va fi public, putând fi consultate de către persoanele intere­sate aspecte ce ţin de raporturile con­trac­tuale între părţi, clauze teren, durata investiţiei, pe­rioada de realizare şi consecinţele în cazul în care investiţiile nu se vor realiza în termenul stabilit şi la parametri conveniţi.

Singurele aspecte care nu vor putea fi făcute însă publice sunt cele legate de secretul economic al com­pa­niei Bosch. Prin contract, Bosch va putea să utilizeze pentru o perioadă de 49 de ani un teren de 21,5 hectare în parcul Industrial Tetarom III din Jucu.

"Este un contract care asigură Consiliului Judeţean Cluj anumite posibilităţi prin care să fie despăgubit în cazul în care relaţiile contractuale se încheie din diferite motive, cazul Nokia de exemplu. Contractul se re­feră la o suprafaţă totală de 21,5 hec­tare din parcul industrial Tetarom III (...)", a declarat Alin Tişe, preşe­dintele Consiliului Judeţean Cluj.

Dacă se va opta pentru închi­rierea terenului din Jucu de către compania Bosch, preţul de utilizare va fi de 0,1 euro mp.

Pe de altă parte, în cazul în care se vinde terenul din parcul Tetarom III către Bosch (preţul de vânzare va fi stabilit în urma unei expertize), iar compania va vinde mai departe acest teren, diferenţa de preţ încasată în cazul unei vânzări va reveni în bugetul CJ Cluj.

În condiţiile în care, compania Bosch va decide să cum­pere cele 21,5 hectare din parcul Tetarom III din Jucu, preţul tranzacţiei ar putea ajunge la 1,6 mil. euro, conform calculelor ZF, pentru un preţ mediu de 7,5 euro mp.

Contactat de Ziarul Financiar, Do­rel Pojar, primarul din Jucu, a spus că preţul terenului din zona în care se află parcul Tetarom III este cuprins între 5 şi 10 euro, însă în ulti­mele luni nu au mai fost vândute proprietăţi.

"Este greu de apreciat în prezent la cât se ridică metrul pătrat în zona parcului Tetarom III, asta în condiţiile în care nu au mai fost efectuate tranzacţii cu terenuri în ultimele luni. Pe de altă parte, în parcul industrial există toate utilităţile, iar preţul pe care îl va negocia CJ Cluj, dacă se va pune problema vânzării terenului către Bosch, nu cred că va fi mare", a spus Dorel Pojar, primarul din Jucu.

Compania estimează că se vor crea într-o primă fază peste 300 de locuri noi de muncă, însă numărul acestora ar putea creşte până la 2.000 de locuri de muncă, conform reprezentanţilor CJ Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO