Companii

Contzilla.ro: Ce obligaţii şi beneficii ai dacă vrei să lucrezi cu zilieri?

Opinie

Contzilla.ro: Ce obligaţii şi beneficii ai dacă vrei...
12.11.2020, 15:25 595

Sunt multe entităţi (firme, PFA-uri,) care au o activitate sezonieră şi/sau care ocazional au nevoie de personal suplimentar, pentru o perioadă limitată de timp, pentru activităţi necalificate.

În aceste situatii pot să apeleze la zilieri, adică la persoane fizice, cetăţeni români sau străini, care au capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, contra unei remuneraţii.

Legea care reglementează activitatea zilierilor este Legea nr. 52 din 15 aprilie 2011, care a suferit o modificare recentă, prin extinderea listei categoriilor de beneficiari care pot apela la zilieri, cu unităţile administrativ-teritoriale.

Astfel, în prezent pot colabora cu zilieri: unităţile administrativ-teritoriale, persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Limite şi restricţii

Sunt câteva restricţii în privinţa activităţilor desfăşurate de zilieri:

a)Durata activităţii prestate este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă şi maxim 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic pentru acelaşi beneficiar (exceptie fac anumite activităţi agricole şi de creştere a animalelor unde durata maximă este de 180 de zile pe an). În plus, durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore.

Mai mult, o persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari sau împuterniciţi ai acestora (excepţie fac anumite activităţi agricole şi de creştere a animalelor).

Beneficiarul sau un împuternicit al acestuia nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activităţile de tip zilier.

b)Domeniile în care pot să işi desfăsoare activitatea zilierii sunt limitate la cele din lista de mai jos:

a) agricultură, vânătoare şi servicii anexe - diviziunea 01;

b) silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere - diviziunea 02;

c) pescuit şi acvacultură - diviziunea 03;

d) activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor - grupa 823;

e) publicitate - grupa 731;

e^1) activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste - clasa 7220 (săpături arheologice);

e^2) creşterea materialului săditor - creşterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operaţiuni de îngrijire/curăţare a pomilor, activităţi ale pepinierelor, cu excepţia celor pentru arbori de pădure - clasa 0130;

f) activităţi de interpretare artistică - spectacole - clasa 9001, activităţi-suport pentru interpretarea artistică - spectacole - clasa 9002, activităţi de gestionare a sălilor de spectacole - clasa 9004 şi tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, direct sau prin unităţile din subordinea sa - clasa 5520;

g) creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale - clasa 0149;

h) activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621;

i) activităţi de întreţinere peisagistică - plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini, cu excepţia facilităţii de locuit particulare - clasa 8130;

j) restaurante - clasa 5610;

k) baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor - clasa 5630;

l) activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor naturale - clasa 9104.

m) hoteluri şi alte facilităţi de cazare - diviziunea 55; facilităţi de cazare similare - clasa 5510; facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată - clasa 5520 - tabere de copii, organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, direct sau prin unităţile din subordinea acestuia;

n) facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată - clasa 5520 - cabane;

o) activităţi ale bazelor sportive - clasa 9311;

p) activităţi ale cluburilor sportive - clasa 9312.

Activităţile de manipulare mărfuri şi activităţile de curăţenie şi întreţinere se prestează numai în domeniile de activitate menţionate mai sus.

Beneficii şi facilităţi

a)În colaborarea cu zilierii nu este necesară încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă.

b) Din punct de vedere fiscal, din remuneraţia zilierului se reţine numai CAS 25% şi impozit 10%. Nu se reţine CASS 10% aşa cum se întâmplă în situaţia contractelor obişnuite de muncă.  Prin urmare zilierul nu este asigurat automat la sănătate în baza activităţii astfel prestate.

În plus, angajatorul nu datorează contribuţia asiguratorie de muncă.

Plata remuneraţiei zilierului se face de regulă la sfârşitul fiecarei zile.

Registrul electronic de evidenţă a zilierilor

Beneficiarul sau un împuternicit al acestuia are obligaţia să înregistreze, în Registrul electronic de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii care prestează în folosul său activităţi cu caracter ocazional.

Completarea Registrului se face cu ajutorul aplicaţiei pentru dispozitive mobile "Inspecţia Muncii", fiind disponibilă şi distribuită în mod gratuit prin PlayStore sau AppStore, în funcţie de sistemul de operare al dispozitivului mobil.

Registrul se completează zilnic, înainte de începerea activităţii fiecărei persoane care urmează să se afle într-un raport de muncă cu beneficiarul, excepţie facând anumite domenii(agricultură, creşterea animalelor) caz în care trasmiterea se poate face lunar.

Până la 31.12.2020 zilierii care activează în unul din domeniile afectate de efectele coronavirusului mai pot beneficia de la bugetul de stat de o sumă reprezentând 35% din remuneraţia cuvenită zilei de muncă. Suma se acordă pentru o perioadă de 3 luni, la alegerea beneficiarului de lucrări, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO