Cele cinci sunt punctele-cheie în lista singurelor unsprezece judeţe din România ale căror producţii medii de cereale din perioada 2007-2013 au fost mai mari decât recolta medie din cei şapte ani anteriori, adică din 2000-2006.
În piaţa grânelor, cele cinci judeţe din „cordon“ au adus afaceri mai mari cu 100 mil. euro atât pentru agricultori, cât şi pentru distribuitori sau traderi. Creşterea medie în volum din cele cinci judeţe a fost de 600.000 de tone.
„Sporul de producţie vine din fermele mari. Fermierii au investit în utilaje de ultimă generaţie, în special în echipamente pentru lucrări grele şi de recoltat“, spune Gheorghe Lămureanu, administratorul Agroterra, o fermă de 1.400 de hectare din Constanţa.
Acest judeţ este şi liderul creşterilor de producţie cu un plus de 30%, fiind urmat la mică distanţă de Ialomiţa, cu o majorare de 27%.
Cele cinci judeţe din sud şi est sunt legate între ele atât geografic, cât şi prin elemente-cheie de infrastructură pentru ecuaţia logistică a cerealelor: autostrada A2 Bucureşti-Constanţa, linii de cale ferată, dar şi Dunărea. Constanţa este şi principalul punct de ieşire al cerealelor din economie prin intermediul portului.
„Cei mai mulţi fermieri care au făcut investiţii în ultimii ani sunt cei din zona de sud şi sud-est, dar şi din partea de nord-vest. Au fost făcute investiţii în special în irigaţii“, spune Doriana Niţu, şefa locală a KWS, unul dintre cei mai mari cinci jucători de pe piaţa locală a seminţelor agricole.