• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Companii

Cornel Marian, Oresa Ventures: Ne aşteptăm ca 2022 să fie un an cu multe provocări pentru companii. Pe de altă parte, ne aşteptăm la oportunităţi aduse de investiţiile din fonduri UE

Perspective postpandemie pentru investitori şi piaţa de M&A, un proiect editorial al ZF susţinut de PwC

Cornel Marian, Oresa Ventures: Ne aşteptăm ca 2022 să fie un an cu multe provocări pentru companii. Pe de altă parte, ne aşteptăm la oportunităţi aduse de investiţiile din fonduri UE

Autor: Cristina Roşca

11.11.2021, 00:06 486

Ne aşteptăm ca 2022 să fie un an cu multe provocări pentru companii – lipsă de forţă de muncă, creşteri de costuri la energie şi materii prime, sincope în lanţul de aprovizionare, incertitudine cu privire la politicile macroeconomice şi fiscale din partea guvernului. Pe de altă parte, ne aşteptăm la oportunităţi aduse de exemplu de investiţiile din fonduri UE, dar mai ales la oportunităţi generate de activitatea antreprenorială intensă din sectorul privat.

Ambiţia noastră este să facem două-trei tranzacţii anul viitor în domeniile în care Oresa are experienţă – servicii financiare, business services, servicii şi bunuri de consum, retail şi distribuţie sau materiale de construcţii.

Oresa este un investitor privat, parte dintr-un business de familie, şi abordează oportunităţile de afaceri şi de investiţii cu un interes şi o perspectivă pe termen lung, mai degrabă similar cu un investitor strategic. Această abordare este avantajată în perioade cu incertitudine mare cum au fost aceşti ultimi doi ani. Astfel, Oresa a reuşit să facă două investiţii noi, în Viatrend (produse alimentare) şi Solo (parc logistic şi industrial).

Mai mult, vedem multe companii care beneficiază de accelerarea unor tendinţe (ca de exemplu digitalizare, eficienţă energetică, schimbări în comportamentul consumatorului), iar aceste businessuri au nevoie de capital de creştere, apărând astfel multe oportunităţi noi de investiţii.

Există o anumită dificultate în această perioadă volatilă în a cădea de acord asupra unui set de proiecţii financiare care dau evaluarea unei firme, însă faptul că Oresa este un investitor privat, care investeşte banii proprii, dă o anumită flexibilitate în modul în care putem structura o tranzacţie şi un parteneriat cu acţionarii care rămân în business.

Modul în care Oresa evaluează o oportunitate de investiţie nu s-a schimbat – căutam companii care pot ajunge lideri de piaţă în segmentele lor, firme cu potenţial mare de creştere, o echipă de mangement experimentată şi acţionari care ne împărtăşesc valorile şi cu care putem avea o viziune comună.

Suntem atenţi la modelul de business şi la cum poate fi acesta afectat de exemplu de o eventuală încetinire a creşterii economice sau de provocările legate de găsirea forţei de muncă, de nevoia de automatizare, digitalizare, de criteriile ESG în deciziile consumatorilor şi în deciziile băncilor sau ale altor surse de finanţare.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787