Companii

Costurile ambalajelor în care ajung medicamentele la pacienţi au crescut cu marje cuprinse între 10% şi 150%

Costurile ambalajelor în care ajung medicamentele la...

Autor: Georgiana Mihalache

05.05.2022, 09:00 96

Producătorii de medicamente încearcă să atenueze impactul acestei crize de pe piaţa ambalajelor cu stocuri de siguranţă şi comenzi în avans.

Creşterea preţurilor la ambalaje şi la consumabilele folosite în industria producţiei de medicamente pune presiune pe fabricile locale, care au fost nevoite să planifice un stoc de siguranţă şi să facă în avans comenzi pentru produsele necesare.

Producătorii au găsit aceste soluţii pentru a nu avea probleme în livrarea medicamentelor, deşi există întârzieri din cauze logistice.

„În general nu avem probleme de oprire a livrărilor, însă există întârzieri generate de probleme logistice (criza containerelor, lockdown în China, alocări generate de criza energetică şi a petrolului)“, a spus pentru ZF Margareta Tănase, industrial affairs director în cadrul Zentiva România, cel mai mare producător local de medicamente.

Creşterile de preţ la ambalaje pentru Zentiva s-au situat între 10%-20% pentru ambalajele din PVC şi aluminiu, pentru cele din hârtie, sticlă (în cazul produselor ambalate în fiole), şi au ajuns chiar să se dubleze în cazul consumabilelor din lemn (paleţi).

Şi Biofarm, producătorul român aflat în top cinci cele mai mari fabrici locale, a observat creşteri de preţuri la ambalaje, ca o reacţie la majorările de preţ ale materiilor prime din care acestea sunt fabricate. În plus, problemele de distribuţie din ultimii doi ani de pandemie, iar în prezent din cauza războiului din Ucraina au crescut semnificativ costul ambalajelor, de la hârtie, la carton, plastic sau aluminiu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO