Companii

Cresterea livrarilor si scumpirea gazelor aduc 41% in plus la profitul Romgaz

Cresterea livrarilor si scumpirea gazelor aduc 41% in plus la profitul Romgaz

Click pentru imaginea marita

15.08.2008, 20:16 16

"Cresterea rezultatului net cu 41% in lei fata de cel inregistrat in primul semestru al anului trecut se datoreaza cresterii cifrei de afaceri, economiei realizate la totalul cheltuielilor si reducerii ponderii cheltuielilor nedeductibile", spun reprezentantii companiei.
Compania a inregistrat in primul semestru al anului o cifra de afaceri de 1,75 miliarde de lei (478 de milioane de euro), in crestere cu 7,2% fata de perioada similara a anului trecut cand Romgaz a raportat 1,63 miliarde de lei (491 mil. euro). In acelasi timp, compania a raportat un profit net de 202,1 mil. lei (60,7 mil. euro) in primele sase luni ale lui 2007.
"Cresterea cifrei de afaceri fata de primul semestru al anului anterior se datoreaza cresterii cantitatilor livrate din productia proprie, pretului de livrare si a cantitatii de gaze extrase din depozitele de inmagazinare", explica reprezentantii companiei. In primul trimestru al anului livrarile de gaze pe piata interna au crescut simtitor ca volum datorita temperaturilor mult mai scazute inregistrate in acest an fata de anul trecut. Totodata, de la inceputul anului, producatorii de gaze naturale au primit din partea Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o crestere de 5% a pretului recomandat pentru productia interna pana la un nivel de 495 de lei pe mia de metri cubi.
Romgaz a anuntat, in 24 iunie, ca productia de gaze a scazut cu 1,5% de la inceputul anului, la 2,975 miliarde metri cubi, fata de nivelul de 3,018 miliarde metri cubi inregistrat in perioada similara din 2007.
Totodata, reprezentantii Romgaz au precizat ca in perioda 2008 - 2012 vor investi aproximativ 500 de milioane de dolari pentru majorarea capacitatii de inmagazinare de la 2,8 miliarde de metri cubi, cat detine compania in prezent, pana la 3,9 miliarde de metri cubi.
"In ceea ce priveste identificarea de noi zacaminte pentru a fi convertite in depozite, pe langa zacamantul de la Margineni, care ar putea dezvolta o capacitate de lucru de inmagazinare cuprinsa intre 0,6 si 2 miliarde de metri cubi, Romgaz analizeaza in mod constant zacamintele comerciale aflate in concesiune", au mai precizat sursele citate. Romgaz intentioneaza sa-si dezvolte activitatea de baza si prin intermediul inceperii unor explorari in afara tarii, in Polonia si Slovacia, care ar trebui sa inceapa pana la sfarsitul acestui an in parteneriat cu compania britanica Aurelian Oil & Gas.
In legatura cu planurile Romgaz de a intra si pe piata energiei electrice, compania spune ca nu este intersata doar de productia bazata pe gaze naturale, ci se orienteaza si catre valorificarea altor surse energetice.
"Reprezentantii societatii considera ca pe termen lung va fi avantajos pentru Romgaz sa-si extinda prezenta pe o arie cat mai larga din domeniul resurselor energetice. Bugetul destinat investitiilor in electricitate urmeaza sa fie stabilit in functie de posibilitatile proprii si de oportunitatile fezabile identificate", au mai precizat reprezentantii Romgaz.
Compania, controlata de stat, este principalul producator de gaze din Romania, cu o cota de furnizare pe piata interna de 41%, si detine cele mai importante depozite de inmagazinare. Compania a extras anul trecut peste cinci miliarde de metri cubi de gaze.
Romgaz a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 980,3 milioane de euro si un profit net de 153 de milioane de euro.
Consumul de gaze la nivel national se situeaza intre 17 si 18 miliarde de metri cubi pe an si este asigurat in proportie de circa doua treimi din producatorii interni Petrom si Romgaz. Restul gazului necesar acoperirii consumului intern provine prin intermediari exclusiv din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO