Companii

Cu 25 de hoteluri noi, lantul Continental tinteste afaceri de peste 80 mil. euro in trei ani

Cu 25 de hoteluri noi, lantul Continental tinteste afaceri de peste 80 mil. euro in trei ani

Radu Enache, presedinte si CEO al Continental Hotels: Brand-ul de doua stele este pariul nostru. Consideram ca exista un mare deficit si ca exista unitati care nu merita nici o stea. Vom putea da satisfactie unei clientele extrem de largi si targetam in special turistul roman.

19.02.2008, 21:06 94

Anul trecut Continental a inregistrat o cifra de afaceri de 28,6 milioane de euro si o marja a profitului operational de 28%. "Pentru anul acesta ne-am bugetat afaceri de 30 de milioane de euro, iar in ceea ce priveste profitul urmarim sa pastram acelasi nivel", a spus Radu Enache, presedinte si CEO al Continental Hotels.
El a adaugat ca gradul mediu de ocupare al unitatilor hoteliere din cadrul lantului s-a situat anul trecut la 65%-70%.
Continental este unul dintre cele mai mari lanturi hoteliere de pe piata locala, avand in vedere rulajul si numarul de unitati operationale. O prezenta importanta pe piata este si Ana Hotels, lant detinut de omul de afaceri George Copos, sau Unita Turism, controlata de Jospeh Goschy. Un numar important de hoteluri mai detine si SIF Transilvania.
Lantul Continental numara 11 hoteluri in martie 2007, moment in care fondul de investitii PPF investment a intrat indirect in actionariat prin intermediul Conti Hotels, urmand ca la finalul perioadei de investitii portofoliul companiei sa ajunga la 36 de unitati.
"Avem un plan de investitii de 135-138 de milioane de euro, din care circa 70-72 de milioane de euro vor fi alocate in acest an si vizam deschiderea de hoteluri in principalele orase ale tarii", spune Enache, actionarul majoritar al Continental. Compania are deja achizitionate terenuri in Constanta, Bucuresti, Timisoara, Arad, Sibiu, Oradea, Cluj, Targu-Mures si Iasi, urmand sa mai cumpere terenuri si in Bacau, Galati si in Deva sau Bistrita.
"Anul acesta vom deschide opt santiere, Grand Hotel Continental, brand-ul de cinci stele care va fi dezvoltat in Bucuresti, in Sibiu vom transforma hotelul Continental in Ibis, din martie incepem constructia unui Continental Forum si a unui Ibis la Timisoara, la sfarsitul lui iunie demaram constructia a doua hoteluri la Arad, un Ibis si un hotel de doua stele, iar in septembrie vom incepe sa construim la Iasi trei hoteluri, un Ibis, un Continental Forum si un hotel de doua stele", a precizat Enache.
Hotelul de pe Calea Victoriei care va fi operational in martie 2009 sub brand-ul Grand Hotel Continental va fi singurul de cinci stele din cadrul grupului si va avea o capacitate de 60 de camere. In afara de Grand Hotel Continental vor mai fi deschise cel putin sapte Ibis-uri, minim zece hoteluri de doua stele, in timp ce restul de pana la 25 de unitati vor fi Continental Forum, brand-ul de patru stele al grupului. In ceea ce priveste hotelurile de doua stele, numite generic Continental Express, numele acestora urmeaza sa fie facut public in perioada urmatoare.
"Brand-ul de doua stele este pariul nostru. Consideram ca exista un mare deficit si ca exista unitati care nu merita nici o stea. Vom putea da satisfactie unei clientele extrem de largi si targetam in special turistul roman", a spus Enache. Primul hotel de doua stele din lantul Continental se va deschide la Gara de Nord in prima parte a acestui an.
Omul de afaceri Radu Enache urmareste sa investsteasca, alaturi de PPF sau alaturi de alti parteneri, si in proiecte imobiliare care pot sa ajunga la valori de 450-500 mil. euro.
"Proiectele imobiliare sunt in interesul meu personal si am gasit mai multi parteneri. Avem terenurile intrucat de multe ori am fost pusi in situatia de a analiza suprafete foarte mari, pe care le-am achizitionat pentru ca erau intr-o zona foarte buna pentru dezvoltarea unui hotel, si care nu au fost utilizate complet. Le vom gasi si alte intrebuintari, insa deocamdata nu s-a hotarat nimic in acest sens, negocierile nefiind finalizate", a precizat Enache, care ia in calcul ca in 2011 sa divida lantul Continetal intr-o societate de management si una imobiliara.


PPF si-a majorat participatia la Continental
Fondul de investitii ceh PPF si-a majorat cu 12% participatia detinuta la compania Conti Hotels, actionarul majoritar al lantului hotelier Continental, in urma unei majorari de capital de 10 milioane de euro. Cehii au ajuns astfel sa detina 40,2% din actiunile Conti Hotels, in timp ce participatia lui Radu Enache s-a diminuat la 59,9%, omul de afaceri controland in continuare pachetul majoritar al lantului hotelier. "Initial am cumparat un pachet de 28,17% din actiunile Conti Hotels, iar apoi ne-am marit participatia la 40%, astfel ca am ajuns sa detinem indirect putin peste 30% din Continental", a spus Ivo Nejdl, reprezentant al PPF Investments.
Radu Enache a infiintat compania Conti Hotels anul trecut, in momentul in care a semnat parteneriatul cu fondul de investitii PPF, care a intrat in structura companiei in urma unei majorari de capital, potrivit datelor Consiliului Concurentei. In prezent, Conti Hotels detine o participatie de circa 76% la Continental, potrivit Registrului Comertului.
PPF a cumparat un pachet de actiuni de 28,7% la Conti Hotels anul trecut, prin vehiculul Moonbright Limited, inregistrat in Cipru, pentru o suma estimata in piata la 30 de milioane de euro. Ulterior, PPF a ajuns la o participatie de 40,2%, restul pachetului de actiuni fiind in posesia lui Radu Enache prin Croosbrook Limited, companie inregistrata tot in Cipru. Potrivit raportului Consiliului Concurentei, PPF poate sa ajunga la maxim 49% din actionariatul Conti Hotels, astfel ca Radu Enache va controla in continuare compania.

In imobiliare
Radu Enache intentioneaza sa dezvolte o serie de proiecte imobiliare a caror valoare poate ajunge la 450-500 de milioane de euro. In prezent, omul de afaceri analizeaza mai multe propuneri de parteneriate pentru aceste proiecte, dispunand de terenuri situate in apropierea hotelurilor care fac parte din lantul Continental. Enache ia in calcul ca in 2011 sa divida lantul Continetal intr-o societate de management si una imobiliara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO