Fondurile europene obţinute reprezintă 60% din costurile eligibile ale proiectului evaluat la 26,8 mil. lei (6,2 mil. euro), restul banilor fiind obţinuţi printr-un credit de la Raiffeisen Bank, în timp ce terenul de 1.300 de metri pătraţi pe care va fi dezvoltată clădirea reprezintă o moştenire, potrivit reprezentanţilor firmei Siriului Residence, prin intermediul căreia va fi dezvoltată clădirea cu o suprafaţă închiriabilă de 3.200 de metri pătraţi.
Cu alte cuvinte, investitorii contribuie financiar la acest proiect doar cu costurile considerate neeligibile, precum consultanţa, proiectarea sau marketingul, investiţia în construcţie fiind asigurată prin contractele semnate cu Raiffeisen şi cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov, autorităţile responsabile pentru aceste fonduri.
Finanţarea nerambursabilă a fost obţinută prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 4 "Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local", dar care este de fapt "costul" lor?
Câteva condiţii
"Cum nimic nu este gratis, autorităţile prin care am atras fondurile europene vor verifica atingerea anumitor parametri, iar nerespectarea lor poate duce la sancţiuni şi la retragerea parţială a finanţării", spune Alexandra Olteanu, coordonator de închiriere al proiectului.
Printre parametrii care trebuie atinşi se numără crearea a cel puţin 60 de locuri de muncă în cadrul firmelor găzduite într-un interval de doi ani de la finalizarea proiectului, când gradul de ocupare trebuie să fie de cel puţin 72%, în timp ce numărul firmelor care vor ocupa spaţiile clădirii trebuie să fie cel puţin 13, iar 90% dintre acestea să fie IMM-uri.
O "oarecare" întârziere de un an şi jumătate
În plus, procedurile pentru obţinerea finanţării au fost începute în prima parte a anului 2010, iar contractul a fost semnat abia pe 27 octombrie anul acesta.
"Am alocat destul de mult timp dosarului pentru obţinerea finanţării şi a existat un oarecare delay (întârziere n.red.) al autorităţilor. Am colaborat cu firma Relians la întocmirea dosarului şi mai avem un proiect pe fonduri europene în curs de aprobare pentru restaurarea unei clădiri vechi din Târgu-Mureş şi transformarea ei în spaţii de birouri. Acest proiect este cam 75% din valoarea celui din Bucureşti", spune Valentin Sigartău de la Primavera Development, entitatea sub care familia Tănăsoiu dezvoltă proiectele imobiliare.
Investitorii au început procedurile pentru licitaţia prin care va fi desemnat constructorul proiectului, lucrările fiind programate să înceapă în luna februarie a anului viitor, în timp ce termenul de finalizare estimat este T1 2013.
Familia Tănăsoiu este şi printre acţionarii firmei de construcţii ACMS, dar antreprenorul proiectului va fi stabilit prin licitaţie publică.
Chiria, 10 euro/metrul pătrat
Clădirea va avea o structură formată din subsol, parter şi şase etaje, ultimul fiind retras, 46 de locuri de parcare şi chirii în jurul valorii de 10 euro/metrul pătrat.
Suprafeţele minime care pot fi închiriate sunt de 80 de metri pătraţi, astfel că un cost minim pentru o firmă care se va muta în această clădire depăşeşte 1.000 de euro lunar, ţinând cont şi de valoarea estimată a service charge-ului: 3 euro/mp.
Apartamentele cu trei camere din zona Aviaţiei se închiriază în prezent cu 400-500 euro lunar, dar nu dispun de aceleaşi facilităţi cu cele dintr-o clădire de birouri, unde vor fi amenajate săli de conferinţe, conexiuni rapide şi o gestiune mai bună a spaţiilor.
Aceasta ar putea fi prima clădire de birouri din Bucureşti realizată cu finanţare europeană nerambursabilă destinată în primul rând IMM-urilor, în condiţiile în care în Sibiu sau Iaşi au fost deja realizate acest gen de investiţii, în timp ce la Timişoara omul de afaceri Ovidiu Şandor lucrează de asemenea la un imobil pentru care a obţinut o fonduri UE de aproape 5 mil. euro.
Principalul proiect realizat de Primavera Development în Bucureşti este parcul de afaceri S-Park din spatele Casei Presei Libere, vândut austriecilor de la Immofinanz pentru mai mult de 100 de milioane de euro, dar compania a mai realizat în capitală şi sediul Danone din Colentina, o clădire în apropierea Pieţei Victoriei, precum şi imobilul în care se află Ordinul Arhitecţilor Români, din Piaţa Revoluţiei.
Firma mai deţine un teren în zona Răzoare, pe care doreşte să ridice un turn de 20 de etaje pentru care încearcă să obţină aprobarea Planului Urbanistic Zonal.