Companii

Cum a reintegrat Petrom cei 10.000 de angajati veniti de la Petromservice dupa tranzactia de 328,5 mil. euro

Cum a reintegrat Petrom cei 10.000 de angajati veniti de la Petromservice dupa tranzactia de 328,5 mil. euro

Gugu Siegfried, director general al E&P Services, membru al comitetului executiv al Petrom: Anual, contractul cu Petromservice genera plati de aproximativ 270 de milioane de euro. Acum platim salarii, nu tarife, avem controlul pentru aceste servicii, iar cheltuielile vor fi cu 20% mai mici fata de perioada in care eram contractorul Petromservice.

30.04.2008, 16:57 286

Petromservice a fost rupt in 2002 din cadrul Petrom intr-un plan de reorganizare al companiei petroliere in vederea privatizarii acesteia. In 2004, austriecii de la OMV au preluat pachetul de control al celei mai mari companii romanesti, iar anul trecut au reunit activitatile petroliere din cadrul Petromservice cu Petrom intr-un deal de 328,5 milioane de euro. Dupa ani de restructurari masive in Petrom, compania mai trece printr-un val de reorganizari impus de logica eficientizarii celui mai important segment de business: Explorarea si Productia (E&P).
"Este un proces extrem de complicat, pentru ca presupune doua faze. In prima faza a fost desprinderea partii de servicii din cadrul Petromservice, la care apoi a fost adaugata partea de servicii pentru foraj si productie din divizia de explorare si productie. Acestea doua au fuzionat in ceea ce se numeste acum E&P Services (EPS). A rezultat o echipa de circa 13.000 de oameni, aproape 9.800 fiind noi angajati veniti din Petromservice. Dintre acestia 1.200 de operatori vor trece din mai la explorare si productie, EPS urmand sa fie principalul furnizor de servicii", explica Gugu Siegfried, directorul al departamentului E&P Services, membru al comitetului executiv al companiei.
Desi tranzactia a fost anuntata in septembrie, discutiile intre actionarii celor doua companii incepusera inca din luna mai a anului trecut.
"In procesul de due-dilligence am fost 25 de oameni din toate ariile de expertiza. Discutiile au inceput din mai anul trecut, liniile majore ale procesului de reintegrare fiind stabilite impreuna cu aceasta echipa, dar si cu o serie de consultanti externi. Cei mai importanti dintre acestia au fost Capgemini si CII. Procesul a fost finalizat d-abia in martie anul acesta", spune Siegfried, care explica faptul ca reintegrarea angajatilor inca mai continua si ar putea fi finalizata d-abia la sfarsitul acestui an. Majoritatea oamenilor care vin acum in companie sunt de fapt fosti angajati ai Petrom, ceea ce face tranzitia dintr-o companie in alta sa fie mult mai usoara.
"Vorbim de o dubla schimbare. Oamenii nu s-au mutat doar dintr-o companie in alta, ci au fost mutari si intre departamente. Marele avantaj al acestei tranzactii a fost faptul ca pentru multi dintre ei intoarcerea in Petrom a fost ca o revenire acasaa. Faptul ca acum sunt sub umbrela Petrom le da un plus de siguranta", spune reprezentantul Petrom.
Potrivit acestuia procesul de integrare a fost unul destul de linistit, numarul celor care au decis sa paraseasca Petrom fiind sub 100 de persoane.
Petromservice era principalul prestator de servicii pentru Petrom, compania petroliera avand incheiat un contract de 1 miliard de euro cu valabilitate pana in 2012. Unul dintre principalele motive care au stat la baza acestei decizii de achizitie a fost reducerea costurilor pe partea de explorare si productie. La acesta se adauga obtinerea unui control mai bun asupra unei activitati absolut necesare pentru Petrom.
"Intr-adevar, exista un contract cu Petrom, dar trebuia ca tot acei oameni sa fie mai aproape de compania noastra pentru a putea raspunde solicitarilor in timp, cu respectarea bugetului, calitativ si in siguranta. Principalul avantaj este faptul ca avem o aliniere clara intre obiectivele segmentului de explorare si productie si ale partii de servicii. Practic, am daramat zidurile puse intre doua companii intre care existau sinergii clare", spune Siegfried.
Pe partea de costuri, aceasta tranzactie va diminua cu aproximativ 20% costurile de productie.
"Anual, contractul cu Petromservice genera plati de aproximativ 270 de milioane de euro (valoarea in 2006). Acum platim salarii, nu tarife, avem controlul pentru aceste servicii, iar cheltuielile vor fi cu 20% mai mici fata de perioada in care eram contractorul Petromservice", explica Siegfried. "Obiectivul este de a ne reduce costul de productie cu 1,5 dolari pe baril pana in 2009. Este greu de precizat de pe acum care va fi impactul exact asupra profitabilitatii de ansamblu a companiei, dar putem spune ca pe termen lung acesta va fi unul pozitiv", mai spune Siegfried.
Concret, dupa preluare angajatii au fost repartizati in trei divizii - Interventii si Lucrari de Foraj, Mentenanta si Logistica.
"In prezent, organizarea E&P Services este similara formei sub care lucreaza divizia de explorare si productie. Practic, fiecare din cele trei divizii operationale (Interventii si Lucrari de Foraj, Mentenanta si Logistica - n.red.) este impartita in cinci arii specifice care cuprind la randul lor intre 2-4 grupuri de zacaminte", explica reprezentantul Petrom. El spune ca deocamdata nu exista un plan de a transforma recenta achizitie intr-un furnizor de servicii si pentru alte companii de profil si nici o strategie de face din aceasta divizie una care sa asigure aceste servicii pentru intregul grup OMV.
"Nu avem planuri sa furnizam servicii si altor companii. Transferul de active intre Petrom si Petromservice a inclus transferul unor angajati (9.775 - n.r.), transferul unor active (aprox. 11.000 - n.r.) si al contractelor. Pana in 2010 trebuie sa devenim cel mai bun prestator de servicii pentru E&P. Nu sunt planuri deocamdata in privinta prestarii de servicii in afara granitelor si pentru alte companii", a declarat Siegfried.
In ceea ce priveste costurile de reintegrare, acestea au fost impartite in doua categorii si anume costuri de proiect, care au presupus asigurarea infrastructurii necesare lucrului a atator mii de oameni, si cele de restructurare, care deocamdata sunt foarte greu de estimat, procesul fiind inca in derulare.
"Suntem in faza de stabilizare, tinand cont de faptul ca adevaratul proces de reorganizare a inceput de la 1 februarie, data la care a fost incheiata tranzactia. In urmatoarele 100 de zile vom continua sa ne concentram asupra asigurarii stabilitatii noului business, pentru a garanta continuitatea productiei", estimeaza reprezentantul Petrom. O parte din costuri sunt deja cunoscute, compania anuntand la momentul tranzactiei un buget de 90 de milioane de euro.
"In urmatorii trei ani, vom investi 90 de milioane de euro, in special in modernizarea echipamentelor din toate cele trei arii operationale, in cresterea calitatii de ansamblu a lucrarilor. De exemplu, trebuie sa facem investitii importante in asigurarea mobilitatii oamenilor nostri prin achizitia unor masini cu care ei sa se poata deplasa la locul de interventie", spune Siegfried.
Tot acum este mult prea devreme pentru a calcula cat va dura amortizarea investitiei totale in divizia preluata de la Petromservice, tinand cont de faptul ca doar costul achizitiei a fost de 328,5 milioane de euro. Tranzactia a avut multe momente dificile, majoritatea fiind generate de faptul ca Petrom nu a luat o companie in totalitate, ci numai ceea ce-i era absolut necesar pentru eficientizarea activitatii.
"Cele mai importante momente ale acestei tranzactii au fost semnarea care a avut loc pe 18 septembrie 2007 si finalizarea tranzactiei pe 4 februarie 2008. Au existat si momente dificile in distribuirea activelor, inclusiv cladirile, dar si probleme de resursa umana provocate mai ales de dificultatile pe care le ridica colectarea tuturor informatiilor relevante", a conchis reprezentantul Petrom.
Aceasta tranzactie nu a fost ferita insa de emotii, una dintre cele mai mari surprize venind chiar din partea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), actionar semnificativ in Petrom, care a decis sa actioneze compania in instanta, exprimandu-si astfel dezacordul fata de suma pe care Petrom a platit-o pentru a recupera ceea ce fusese al sau in 2002. Cu toate acestea, conflictul pare sa se fi calmat tinand cont de faptul ca AVAS s-a abtinut in Adunarea Generala a Actionarilor la punctul unde a fost discutata invalidarea acestei tranzactii, invalidare care a fost pusa pe lista de subiecte chiar la cererea AVAS.
Petrom estimeaza pentru acest an un profit record de 2,42 mld. lei, in crestere cu 36% fata de anul trecut la o cifra de afaceri de 11,97 mld. lei, cu 2,5% mai mica fata de rezultatul consemnat anul trecut. Desi estimeaza afaceri in usoara scadere, reprezentantii Petrom estimeaza cresterea volumelor de productie prin demararea unui program de foraj intensiv, precum si un control mai strict al cheltuielilor. Unii analistii sustin insa ca parametrii desemnati de Petrom ar putea fi depasiti, tinand cont de modul mai conservator in care compania isi realizeaza bugetul de venituri si cheltuieli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO