Companii

Cum ajung tinerii din România "interni" la Facebook

Cum ajung tinerii din România "interni" la Facebook

Autor: Gândul

06.11.2011, 19:04 695

12 studenţi români au fost, pentru o vară, stagiari la Facebook. Povestea lor a început în primăvara acestui an, când compania din Palo Alto a trimis în România doi reprezentanţi care să recruteze tineri studenţi pentru stagii plătite de 3 luni. La sfârşitul a două zile în care au intervievat sute de aspiranţi ei i-au ales pe cei 12 norocoşi, care pe timpul verii au lucrat ca interni în cadrul celei mai mari reţele de socializare din lume. Aceştia au povestit, pentru gândul, ce a însemnat pentru ei să împartă acelaşi birou cu Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

Mark Zuckerberg vine zilnic la birou, îmbrăcat în jeanşi şi încălţat cu papuci Adidas, aşa cum este înfăţişat şi în filmul "The social network", spune Cristina Petrovici, studentă la Universitatea din Bucureşti, care s-a întors recent din America, unde a lucrat ca intern la Facebook timp de trei luni, pe postul de programator.

Miliardarul poartă mereu un tricou gri, despre care se zvonea că ar fi acelaşi, spune ea, însă Mark a demontat această speculaţie, spunând că este un om simplu şi că are aproape 50 de tricouri la fel şi chiar 50 de perechi de jeanşi acelaşi model. Zuckerberg le-a povestit angajaţilor cum o dată a fost provocat de un prieten să poarte timp de un an cămaşă şi cravată. "A acceptat provocarea, însă nu s-a mai simţit la fel de creativ îmbrăcat în ţinută formală, iar când a revenit la tricou şi jeanşi s-a simţit mult mai destins", povesteşte Cristina Petrovici.

Fondatorul Facebook, mai spune ea, obişnuieşte să vină la birou pe jos, mai ales atunci când îl aduce la muncă pe Beast, căţelul lui alb.

Nu este însă singurul lucru nonconformist. Zuckerberg "organizează în weekend-uri grătare la el acasă, unde uneori îi invită pe interni. Anul acesta însă au fost aproape 400 de studenţi din toată lumea în internship la Facebook şi nu ar fi încăput toţi într-o singură seară acasă la Mark, iar ca să nu discrimineze pe nimeni a împărţit invitaţii pe mai multe serii", spune românca. "Deşi este o casă recent cumpărată, nu este o casă scumpă, nu este ceva pretenţios. Este o casă cu curte şi piscină unde îi invită pe studenţii în practică, la câte un pool party", face ea o scurtă prezentare, adăugând că Zuckerberg este foarte deschis, stă de vorbă cu internii, dă mâna cu ei şi se comportă ca şi cu ceilalţi angajaţi, adică foarte prietenos. "Există zvonuri potrivit cărora, dacă mergi la muncă în weekend şi te întâlneşti cu Mark la birou, acesta te invită la masă", mai spune Cristina Petrovici.

Tiberiu Savin: Fondatorul Facebook nu are o atitudine de şef şi e prieten cu mulţi dintre angajaţii săi

Mark Zuckerberg "nu are o atitudine de şef. E bun prieten cu mulţi dintre angajaţi. Lumea îl vede ca pe un tip foarte deştept. Priveşte mult în viitor. Multe din schimbările care se fac pe site sunt în acord cu viziunea social-media. Nu e o vedetă, un star. E un om care vine în fiecare zi la muncă", este de părere şi Tiberiu Savin, care a fost atât de încântat de primul internship la Facebook, încât a hotărât să plece şi a doua oară, în vara aceasta.

Bogdan Matican studiază în Germania, unde a fost recrutat pentru stagiatura la Facebook. Spune că acolo era o "atmosferă atât de lejeră, încât lumea îşi permitea să facă glumiţe pe seama lui Mark Zuckerberg şi a tricoului său gri". Crede însă că filmul "The Social Network" nu arată o imagine corectă a fondatorului Facebook: "ca CEO, reuşeşte să păstreze o legătură strânsă cu compania cu mult mai puţină răceală decât este arătat în film. Are grijă de companie". Lui Bogdan i se pare extraordinar "cât de jos a putut să coboare" Mark, invitându-şi angajaţii acasă şi este mândru că a avut ocazia să înoate în piscina lui. În plus, spune el, "la fel ca orice angajat, venea la cantină când termina de muncit".

Pe Beast, câinele alb căruia Zuckerberg i-a făcut pagină pe Facebook, Bogdan Matican îl descrie ca fiind un câine "foarte blând şi inocent". De altfel, pe profilul de Facebook al câinelui se poate vedea cum acesta şi-a însoţit stăpânul la biroul din Palo Alto, asta în condiţiile în care regulamentul prevede că angajaţii nu au voie să intre cu animale în clădire.

Andrei Pârvu: Zuckerberg nu are birou separat, ci stă la aceeaşi masă cu inginerii

Biroul lui Mark "era în mijlocul angajaţilor. Nu avea o încăpere separată, nici măcar un birou separat, ci stătea la aceeaşi masă cu inginerii", povesteşte şi Andrei Pârvu, student la Universitatea Politehnica din Bucureşti, care s-a numărat şi el printre cei 12 români selectaţi pentru un internship în vara aceasta la Facebook.

El apreciază, de asemenea, faptul că fondatorul site-ului de socializare vine la serviciu pe jos, deşi are o maşină, o Honda veche.

Cât câştigă un stagiar la Facebook

Cei mai mulţi dintre stagiarii români de la Facebook spun că au avut parte de o experienţă extraordinară, atât pentru dezvoltarea lor profesională, cât şi personală şi se declară încântaţi de condiţiile pe care le-au avut în lunile petrecute în America. Facilităţile oferite de Facebook în timpul internshipului includ cazare, transport şi masă gratuite. Cristina Petrovici spune că programul era de luni până vineri şi era unul lejer, fiecare putând să vină la orice oră. Fiecare student în internship primea, de asemenea, la început un Macbook şi un iPhone ca să poată lucra de acasă în eventualitatea în care nu putea ajunge la birou într-o zi. În plus, adaugă Cristina Petrovici, săptămânal se organizau teambuilding-uri, excursii şi activităţi sportive, totul conform devizei Facebook "Move fast, break things!"

Cei care au plecat în internship la Palo Alto au câştigat mai mult decât compatrioţii lor care au mers pe timpul verii să lucreze peste Ocean în cadrul programelor de "Work and Travel" pentru studenţi, spun stagiarii de la Facebook. Cristina Petrovici crede că majoritatea celor care pleacă rămân cu suficienţi bani, încât să se poată întreţine pe parcursul întregului an universitar la facultate în România. (Ionela Samoilă).

Cu unLIKEla pagina de Facebook a Ziarului Financiar (www.facebook.com/ZiarulFinanciar) veţi fi conectaţi în timp real la cele mai importante ştiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO