Companii

Cum faci afaceri de 94 milioane de euro cu un angajat

Milionarii curentului electric - care sunt cele mai mari afaceri private clădite pe comerţul cu energie
28.06.2010, 00:00 499

Comparativ cu anul 2008, afacerile celor mai importanţi jucătoridin comerţul privat cu energie au scăzut cu 9%, de la peste unmiliard de euro la circa 921 de milioane de euro în contextul încare consumul de energie electrică la nivel local s-a redus cu 8,3%pe fondul crizei.

Cu toate acestea, jumătate dintre companiile care compun acesttop al celor mai mari jucători ai comerţului de energie auînregistrat creşteri generoase de afaceri, cea mai bună evoluţiefiind înregistrată de către EHOL Distribution, companie desprinsădin liderul pieţei de profil, Energy Holding, şi vândută cătregrupul elveţian Alpiq. Astfel, anul trecut EHOL şi-a crescutafacerile de peste două ori înregistrând un profit de peste 26 demilioane de euro.

Majoritatea acestor afaceri private care tranzacţionează energieelectrică sunt controlate fie de companii elveţiene puţin cunoscutepe plan local, fie de vehicule înregistrate în Olanda, dar cea maimare parte a acestor businessuri au fost create şi mai sunt şi acumconduse de către oameni de afaceri români, extrem de puţin vizibiliîn presă.

De exemplu, Energy Holding, compania care la începutul anilor2000 a cunoscut un salt spectaculos al cifrei de afaceri trecând dela un business de câteva milioane de euro până la un maxim de peste200 de milioane de euro, a fost pusă pe picioare de către BogdanBuzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu,în perioada guvernării lui Adrian Năstase.

De numele lui Buzăianu mai este legată înfiinţarea uneicompanii, şi anume Buzmann Industries, care a în 2008 avea afaceride 117,6 milioane de euro, pentru ca în 2009 să figureze înstatisticile oficiale cu zero lei, după ce a fost preluată tot decătre elveţienii de la Alpiq.

De la câteva mii la milioane de euro

Ion Grecu, de exemplu, un om de afaceri constănţean descris depresa locală ca având relaţii politice puternice şi care deruleazăprin grupul de firme pe care îl conduce contracte cu centralanucleară de la Cernavodă, a vândut anul trecut energie în valoarede peste 70 de milioane de euro în contextul în care în 2004Elcomex EN, compania deţinută de Grecu, avea un business de câtevamii de euro.

"Eu nu am avut contracte cu energie ieftină. Ne-au crescutafacerile pentru că acum avem cel mai mare număr de clienţi dintretoţi traderii la un loc. Avem 400 de companii. Luăm energie de pebursa OPCOM, dar şi importăm", a explicat Grecu reuşita afaceriisale.

Pe lista clienţilor care-şi iau energia de la Elcomex EN senumără şi fabrica de automobile de la Craiova, deţinută acum deamericanii de la Ford.

Dincolo de companiile care au în portofoliul lor clienţi finalimari consumatori de energie se află şi o serie de companii care nufac altceva decât să cumpere energia pentru ca ulterior s-o vândătot unui trader aşa cum este cazul Atel Energy sau Romelectro,potrivit rapoartelor aferente anului trecut emise de AutoritateaNaţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Cum s-a creat valul de milionari dinenergie

Boom-ul afacerilor private cu electroni a avut loc la începutulanilor 2000, când a avut loc o restructurare masivă a sistemuluienergetic naţional care funcţiona în acea perioadă ca o regie astatului din care făceau parte toate companiile energetice.

"Toată povestea a început de la un proiect de reabilitare asistemului energetic. La începutul anilor 2000, din discuţiile dela acea vreme cu Banca Mondială a reieşit faptul că pentru a primibani de investiţii existau anumite condiţii, în specialdezagregarea monopolului de stat", spune Ionuţ Purica, expert îndomeniul energetic, membru al Academiei Române.

Astfel, în 1998 are loc dezmembrarea RENEL, urmată deînfiinţarea CONEL, care la acea vreme era un fel de companienaţională de energie, pentru ca mai apoi producătorii,distribuitorii şi transportatorul de energie să se rupă în entităţiseparate.

În tot acest timp a fost creat un cadru de reglementare astfelîncât să aibă loc o liberalizare a pieţei de energie.

"Ulterior, au început procesele de privatizare. Deşi iniţial sedorea începerea privatizărilor cu producătorii de energie, s-aînceput cu distribuitorii de energie pentru că aici veneau banii.În toată această junglă au început să apară tot felul de animale",mai spune Purica.

Mirajul hidro

Expertul spune că în contextul în care producţia de energie s-aconcentrat în funcţie de sursă, entităţile hidro şi cele nucleareau devenit cele mai atractive pentru posibilele contracte cuenergie pentru că erau cele mai ieftine.

"Aşa cum a fost făcută această restructurare, era normal catoată presiunea să fie pe hidro", spune Purica.

Astfel, companii mici, cu structuri foarte flexibile şi cupuţini angajaţi au reuşit să intre în faţa Electrica, firma de statcare asigura alimentarea cu energie a clienţilor, care la vremearespectivă nici nu se bucura de o imagine foarte bună.

"Hidroelectrica nu a mai dat energie numai la Electrica pentrucă a primit din partea unor companii private oferte mai bune.Problema este că piaţa energiei nu este o piaţă ca oricare. Are oputernică parte strategică şi publică, iar prin reglementarecontractele acelea pe termene foarte lungi ar fi trebuit blocate",crede Purica.

Astfel, o serie întreagă de firme printre care se numără EnergyHolding sau Euro PEC au încheiat contracte directe care dureazăchiar şi până în 2014 şi care au fost sursa pe care s-a bazatcreşterea acestor companii. Cantităţile şi preţurile sunt secrete.Între timp însă, unele contracte au mai expirat, traderii fiindobligaţi să se îndrepte spre bursa de energie OPCOM pentru a-şicontracta cantităţile necesare.

Hidroelectrica s-a apărat la rândul său în legătură cu acuzeleprivind încheierea acestor contracte spunând că numai aşa putea săfacă rost de bani de la bănci pentru a-şi putea finanţainvestiţiile. Hidroelectrica nu a fost însă singura companie lacare au apelat traderii de energie electrică, complexurileenergetice fiind şi ele în vizorul furnizorilor privaţi deelectricitate.

Mai mult însă, traderii de energie au ajuns să alimenteze chiarcompanii de stat cum ar fi Metrorex sau RATB.

Paşii giganţilor vor zgudui afacerile private cuenergie

Purica spune însă că odată cu punerea pe picioare a celor douăcompanii gigantice de stat, prin care autorităţile încearcă săreorganizeze sistemul local de producţie a electricităţii, uniitraderi de energie îşi vor găsi sfârşitul.

Practic, punerea în comun a mai multor surse de producere aenergie va crea un preţ de coş, care nu va mai permite profituriatât de mari cum sunt cele obţinute numai din vânzarea energieihidro, de exemplu. Problema este că oficialii Hidroelectrica audeclarat că acele contracte directe care se mai află în derularevor merge mai departe până când vor expira, acestea urmând să fieîmpărţite între cei doi giganţi energetici după divizareaHidroelectrica.

"La un moment dat aceşti intermediari ajung să vândă între ei,iar prima reacţie normală este să eliminăm această categorie decompanii, ceea ce ar putea duce la preţuri ceva mai mici pentruconsumatori. Înfiinţarea celor două companii va elimina măcaraceastă categorie de intermediari", a conchis Purica.

Cifre-cheie în comerţul cu energie în 2009

1 - numărul de angajaţi ai Atel Energy România,companie cu afaceri de

93,8 milioane de euro în 2009 care are contractedirecte de achiziţie a energiei cu Hidroelectrica.

3.360 - de câte ori a crescut afacerea Elcomex EN înperioada

2004 - 2009, o afacere condusă de omul de afacericonstănţean Ion Grecu.

2.345 - de câte ori a crescut afacerea Atel EnergyRomânia, controlată de un grup elveţian, în perioada 2004 -2009.

76 - anii pe care îi are unul dintre acţionariisemnificativi ai Transenergo COM, Ileana Olah din Bihor, companiecu afaceri de 53,5 mil. euro.

26,2 mil. euro - cel mai mare profit realizat de vreuntrader anul trecut. Rezultatul a fost obţinut de către EHOLDistribution.

0 - cifra de afaceri a Buzmann Industries în 2009,actualul Alpiq Romindustries, după ce în 2008 compania avea afaceride 117,6 mil. euro. Buzmann a fost preluat de către elveţienii dela Alpiq care au cumpărat şi EHOL Distribution, companie desprinsădin Energy Holding. Dacă la Buzmann afacerile practic au fostcurăţate, la EHOL acestea s-au dublat în 2009.

Lista companiilor care au contracte mari de achiziţie deenergie cu Hidroelectrica:

Enel Muntenia, Enel Furnizare, CEZ Vânzare, CEZ Distribuţie,E.ON, Furnizare, Luxten Lighting, Euro PEC, Electromagnetica, Alro,Energy Holding, EFT (Energy Financing Team), Alpiq RomEnergie (EHOLDistribution), lpiq RomIndustries (Buzmann Industries), Elsid,Electrocarbon, Arcelor Mittal, Compania Naţională a Huilei.

Notă: pe lista contractelor Hidroelectrica se regăsesc companiiprecum Arcelor Mittal Galaţi, Alro Slatina sau Elsid careachiziţionează energie în scopul acoperirii propriului consumenergetic.

Sursa: Hidroelectrica

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO