Companii

Cum se va realiza un export de peste 100 mil. euro cu energie hidro, nucleară şi termo?

01.09.2010, 23:05 218

Un export de energie în valoare de peste 100 de milioane de eurocu o cantitate care ar putea alimenta timp de doi ani activitateaPetrom, cea mai mare companie din România, va fi realizat înurmătorul an, primele livrări fiind făcute chiar de ieri.

Principalii protagonişti ai acestei tranzacţii sunt complexurileenergetice, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energielocal, Nuclearelectrica, unul dintre cei mai ieftini producători deenergie, Electrica, cea mai mare companie de stat din domeniulfurnizării şi distribuţiei de energie, şi o firmă din Serbia,Rudnap, cu 3 angajaţi pe plan local.

Ideea lui Videanu

Ideea realizării unui export de energie electrică de dimensiuniample a fost lansată luna trecută chiar de către ministruleconomiei Adriean Videanu, la vremea respectivă oficialul anunţândcă se pregăteşte un export de până la 500 MW cu scopul de a ajutaconsumul de cărbune produs de Societatea Naţională a LignituluiOltenia. În contextul în care depozitele complexurilor energeticedin bazinul Olteniei se umpleau de cărbuni neutilizaţi din cauzascăderii cererii de energie, autorităţile au găsit ca soluţierealizarea unui export masiv de energie electrică în regiune.

"De la 1 septembrie a început acest export şi va avea o duratăde un an de zile. Cantitatea în cauză este de 300 MW. Preţul lacare se va realiza exportul de energie electrică este confidenţial,dar asigură profit societăţilor româneşti implicate şi asigurăfuncţionarea la o capacitate mărită a centralelor de producere aenergiei electrice. A fost o idee care a generat profit pentrutoate părţile. Şi pentru noi, care doar din acest export de energieam reuşit să ne plătim salariile pentru o lună, şi pentruproducătorii de energie, mai ales cei termo care deja nu mai aveauce face cu cărbunii, şi pentru cumpărător care este o firmă dinSerbia. Este o treabă bună şi ar fi bine să putem exporta cât maimult", spune Ioan Folescu, directorul general al Electrica.

Practic, Electrica a cumpărat cantitatea de energie de laproducătorii vizaţi, iar apoi a vândut-o către un alt furnizor deenergie, sârbii de la Rudnap, tranzacţia fiind realizată prinfiliala lor din România, o companie cu 3 angajaţi şi cu afaceri de7,2 milioane de euro.

Potrivit site-ului Rudnap, grupul este prezent cu partea decomercializare a energiei electrice în 15 ţări din sud-estulEuropei, dar derulează şi activităţi în domeniul ingineriei şiconstrucţiei de unităţi energetice precum şi în construcţiirezidenţiale.

Filiala locală a Rudnap este deţinută în proporţie de 99% decătre o companie înregistrată în Cipru, Altaria Research Limited,restul acţiunilor fiind deţinute de către Almaco Imobiliare.

Ţinând cont de cantitatea care urmează să fie exportată, dar şide preţul la care se comercializează în prezent un MWh deelectricitate, valoarea exportului de energie depăşeşte suma de 100de milioane de euro. Cei 300 MW care vor fi exportaţi în Serbiareprezintă peste 80% din toată cantitatea de energie care s-aexportat anul trecut din România.

"S-a realizat un coş în care a fost amestecată atât energieieftină hidro şi nucleară, cât şi energie termo de la complexurileenergetice Turceni şi Rovinari. Se mai încearcă realizarea unuiastfel de coş, dar din păcate nu mai este energie ieftinădisponibilă", explică Folescu.

În mod normal însă, prin ordin ministerial s-a stabilit de maimulţi ani ca toate cantităţile de energie disponibile pe care le auproducătorii de energie de stat să fie vândute în mod transparentpe bursa de energie OPCOM. Ordinul a fost dat tocmai pentru a fievitate situaţii de genul celor de la începutul anilor 2000 cândmai multe firme private au cumpărat energie ieftină de la statulromân, pentru ca ulterior s-o vândă mai departe, uneori chiar cătrecompanii de stat, obţinând astfel creşteri exponenţiale alecifrelor de afaceri.

Ofertă fără licitaţie

"Acest export de energie a fost posibil prin faptul că s-arealizat o derogare de la ordinul ministerial privind vânzareaenergiei electrice disponibile de către producătorii de stat. Totdatorită acestei derogări, noi am lansat ofertele de vânzare cătrefirmele care puteau exporta energia electrică, fără a mai facepractic o licitaţie. Am trimis mai multe astfel de contracte iaroferta am primit-o de la o firmă din Serbia. Nu am făcut noi directexportul pentru că nu putem realiza această activitate", a maiprecizat Folescu.

O serie de furnizori locali importanţi, care ar fi putut fiimplicaţi la rândul lor în exportul de energie electrică, spun însăcă nu au fost chemaţi la această tranzacţie.

"Scrisoarea nu a ajuns şi la noi. Eu nu am primit o astfel deinvitaţie", spune Jack Cutişteanu, directorul general al Petrod,unul dintre cei mai importanţi traderi de energie din piaţă.

"Cu siguranţă ne-ar fi plăcut şi nouă să fim implicaţi în acestexport", spun alte surse din piaţă.

Printre companiile care au mai fost interesate de acest exports-a numărat şi firma Gevco din Cluj, care potrivit unor informaţiidin presă s-ar fi numărat printre firmele care au avut contractedirecte cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari.

"Firma Gevco este unul dintre furnizorii de energie electricăinteresaţi în acest export de energie electrică", spunreprezentanţii Electrica, precizând că deocamdată nu se mai poaterealiza un export de energie din cauza lipsei surselor ieftine.

Exporturile de energie au înregistrat anul trecut un reculsemnificativ, de peste 40%, potrivit raportului din 2009 elaboratde ANRE.

Cifrele unui export istoric

  • Cantitatea de energie: 300 de MW
  • Valoarea: peste 100 mil. euro
  • Cine produce energia: complexurile energetice Turceni,Rovinari, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica
  • Electrica preia această energie pentru ca ulterior să o vândăfirmei Rudnap din Serbia
  • Filiala locală a Rudnap a avut potrivit datelor de laMinisterul Finanţelor, 3 angajaţi şi afaceri de 7,2 milioane deeuro în 2009
  • Cantitatea de energie care face obiectul contractuluireprezintă peste 80% din toată energia care a fost exportată anultrecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO