Companii

Dedeman aloca 190 de milioane de euro pentru extinderea retelei

08.08.2008, 20:24 72

Distribuitorul de materiale de constructii Dedeman din Bacau, controlat de oamenii de afaceri Adrian si Dragos Paval, va extinde reteaua actuala cu circa 3-4 magazine in fiecare an, urmand sa ajunga pe termen lung la 30 de centre comerciale, fata de 11 cate detine in prezent.
Daca luam in calcul o investitie medie de 10 mil. euro intr-un magazin, valoarea totala alocata extinderii retelei Dedeman ar putea ajunge la circa 190 mil. euro in urmatorii ani. Potrivit estimarilor companiei, piata de do-it-yourself va continua sa creasca pana in 2015, cand se va produce o saturare la nivelul acoperirii geografice, insa va creste lupta pentru imbunatatirea conceptului si a ofertelor.
"Planul investitional al companiei prevede extinderea retelei actuale cu 3-4 magazine pe an, pe termen mediu urmarindu-se acoperirea zonei de sud a tarii, iar pe termen lung sa avem 30 de magazine", au declarat reprezentantii companiei.
Dedeman a inaugurat luna trecuta un centru comercial cu 9.700 mp la Agigea, in judetul Constanta, in urma unei investitii de circa 10 milioane de euro. Magazinul este primul deschis dintr-o serie de patru centre comerciale care vor fi inaugurate anul acesta, urmatoarele fiind construite la Bucuresti, Botosani si Buzau. In prezent, suprafata de vanzare a celor 11 magazine Dedeman se ridica la 100.000 de metri patrati.
"Urmatorul magazin Dedeman va fi deschis pe 14 august la Botosani si va avea o suprafata de 7.800 mp si un numar de 145 angajati. Intre timp, au demarat lucrarile si pentru magazinele din Bucuresti si Buzau", afirma reprezentantii Dedeman.
Suma totala alocata investitiilor pentru anul acesta este de 47 milioane de euro, cu 12 milioane mai ridicata decat bugetul anuntat la inceputul lui 2008. "Din suma totala au fost deja investite 20 de milioane de euro in terenuri si 15 milioane de euro in constructia magazinelor", explica oficialii companiei.
Fondurile pentru investitii provin dintr-o finantare in valoare de 45 de milioane de euro obtinuta de la bancile ABN Amro si UniCredit Bank, care implica si construirea unui nou sediu la Bacau.
Vanzarile Dedeman au crescut in primul semestru cu circa 25%, peste estimarile de 15% de la inceputul anului, ritm care se va mentine pana la sfarsitul anului.
"Principalii factori care au influentat evolutia vanzarilor sunt extinderea retelei de magazine, precum si majorarea preturilor materialelor de constructii, acestea la randul lor fiind influentate de dinamica constructiilor si a investitiilor imobiliare", spun reprezentantii Dedeman. Potrivit datelor primite de la Dedeman, cresteri peste medie ale preturilor s-au inregistrat la materialele de constructii de baza (ciment, materiale de zidarie etc.), dar mai ales la produsele de termoizolatii (adezivi, mortare, gips-carton etc.).
In aceste conditii cifra de afaceri a companiei va ajunge anul acesta la 230 de milioane de euro, in crestere cu 25% fata de valoarea de 184 de milioane de euro din 2007. Compania a realizat anul trecut un profit net de 19,7 milioane de euro, in crestere cu 25% pe fondul cresterii retelei de magazine cu inca trei centre comerciale, la Piatra-Neamt, Targoviste si Roman.
Din grupul Dedeman, infiintat in 1992, mai fac parte si Dedeman Automobile - dealer Dacia, Renault, Nissan cu afaceri de 9 milioane de euro - si Dedeman Camioane - dealer Renault Trucks, cu afaceri de 4 milioane de euro.
Principalii competitori ai companiei sunt retelele internationale de magazine de bricolaj.

Cum se va extinde
Dedeman ar putea investi circa 190 de milioane de euro in extinderea retelei de magazine pana la 30 de unitati, luand in calcul o investitie medie de 10 milioane de euro.
Suma totala alocata investitiilor pentru anul acesta este de 47 milioane de euro, cu 12 milioane mai ridicata decat bugetul anuntat la inceputul lui 2008.
Piata de do-it-yourself va continua sa creasca pana in 2015, cand se va produce o saturare la nivelul acoperirii geografice, insa va creste lupta pentru imbunatatirea conceptului si a ofertelor.
Dedeman a inaugurat luna trecuta un centru comercial cu 9.700 mp la Agigea, in judetul Constanta, in urma unei investitii de circa 10 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO