Companii

Deloitte CFO Summit 2024. Ioana Birta, CFO, TeraPlast: Costurile cu salariile la una dintre companii ne-au crescut cu 46% în urma modificărilor fiscale. Piaţa de construcţii de infrastructură de gaze şi apă a crescut anul trecut, dar alte sectoare, precum piaţa uşilor sau ferestrelor a scăzut

Deloitte CFO Summit 2024. Ioana Birta, CFO, TeraPlast:...

Autor: Răzvan Botea

12.03.2024, 00:06 1876

Ioana Birta, CFO-ul Teraplast, cu afaceri de 600 mil. lei anual, a vorbit la Deloitte CFO Summit despre sectoarele din construcţii care au evoluat bine în 2023, dar şi despre modificările fiscale de la final de 2023 şi cum au fost absorbite de mediul de afaceri.

„70% din afacerile grupului Teraplast sunt pe segmentul instalaţii, care înseamnă reţele de apă, canalizare, gaz, iar aceste acest sector, alimentat de fondurile publice şi de fonduri europene, a avut o evoluţie pozitivă în a doua jumătate a anului trecut. Ne aşteptăm ca acest trend să se menţină anul acesta şi deocamdată primele două luni din an confirmă acest lucru“, a spus ea la videoconferinţă, organizată în parteneriat cu Ziarul Financiar.

În alte sectoare, pe de altă parte, directorul financiar al Teraplas se aşteaptă la scăderi: „Ne aşteptăm la uşoare contracţii. În ce sectoare vorbim aici? În special de ferestre. Este un sector care a avut o contracţie a segmentului de retail de aproximativ 40% anul trecut şi nu ne aşteptăm la creşteri de cifră de afaceri anul acesta. A fost pentru noi o oportunitate de a ne reorienta de la segmentul retail, care reprezintă 70% din cifra de afaceri pe ferestre şi uşi, către proiecte, proiecte de construcţii şi de reabilitări“.

Iaoan Birta a fost unul dintre directorii financiari care au participat la videoconferinţa CFO Summit 2024, evenimentul anual al Deloitte în parteneriat cu ZF dedicat directorilor financiari. Despre modificările fiscale, ea a spus că la una dintre companii costul cu forţa de muncă a crescut cu 46%, însă creşterile au fost acomodate în preţuri.

„În privinţa legislaţiei pe salariile în construcţii, ne-a afectat doar societatea TeraGlass, unde am avută creşteri semnificative de salarii. Salariul mediu a crescut cu aproximativ 46% şi în cea mai mare parte am reuşit acolo să transferăm în piaţa aceste costuri“, a mai spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO