Companii

Demetriade, Happy Tour: GED vine cu un influx de capital

19.12.2007, 17:37 132

Fondul de investitii GED Eastern Fund II, parte a companiei spaniole GED, care a preluat Happy Tour, cea mai mare agentie de turism locala, urmeaza sa realizeze un aport de capital pentru a sprijini dezvoltarea companiei atat pe plan national, cat si international, a declarat Nicolae Demetriade, directorul general al Happy Tour.
"GED va veni cu o influx de capital si cu logistica in sensul facilitarii unor contracte cu parteneri importanti, in special din Spania", spune Demetriade, fara a preciza insa valoarea fondurilor cu care va veni GED.
Tranzactia prin care GED a preluat Happy Tour a fost anuntata la sfarsitul saptamanii trecute, partile nedorind sa faca publice datele legate de pachetul de actiuni care a facut obiectul tranzactiei si nici valoarea dealului. Negocierile dintre cele doua parti au durat sase luni, iar inainte de finalizarea discutiilor cu GED, Happy Tour a mai negociat si cu alte fonduri interesate de o astfel de preluare.
"Sectorul pe care activam este unul in continua crestere, care practic nu este caracterizat printr-o limita in ceea ce priveste dezvoltarea. De abia acum vor incepe tranzactiile", este de parere reprezentantul Happy Tour. Potrivit acestuia, aderarea Romaniei la UE a avut un rol semnificativ in sprijinirea turismului, dar doar acest lucru fara investitii semnificative in infrastructura piata locala nu are cum sa se situeze printre cele mai atractive destinatii turistice.
"Pentru anul viitor ne propunem sa crestem mai mult decat piata, cu 25%", spune Demetriade. Astfel, afacerile celei mai mari agentii de turism locale ar putea ajunge in 2008 la 56,2 mil. euro, avand in vedere ca pentru sfarsitul acestui an reprezentantii companiei estimeaza afaceri de 45 mil. euro. Profitul net estimat pentru 2008 este de 2,5 mil. euro.
Printre obiectivele agentiei se numara realizarea unei platforme prin intermediul careia clientii isi pot face rezervarile online. Costul acestei investitii se ridica la 0,5 mil. euro, urmand sa fie implementat din luna aprilie a anului viitor.
"Intentia noastra este ca 10% din totalul afacerilor sa fie rulate prin intermediul acestei platforme", spune Demetriade.
Potrivit reprezentantului Happy Tour, 80% din afacerile companiei sunt generate de segmentul corporate. Printre cei mai mari clienti ai companiei se numara Petrom, Lafarge, Metro si Coca-Cola. Din volumul afacerilor, 60% vin din activitatea de vanzare de bilete de avion, 20% din turismul intern si 20% din turismul extern. Actionarii Happy Tpur erau Dirna Maria, cu 85% din actiuni, si Demetriade Elena Carmen, cu 15% din actiuni.

Preluare avizata
Consiliul Concurentie a autorizat preluarea integrala a agentiei de turism Happy Tour de catre compania spaniola de investitii GED, tranzactie realizata prin intermediul fondului de investitii GED Eastern Fund II, intrucat operatiunea nu afecteaza piata de profil. GED a dobandit controlul unic asupra Happy Tour, tranzactia fiind incheiata intre GED Eastern Fund II si Carmen Demetriade, Maria Darna - in calitate de vanzatori si Nicolae Demetriade - in calitate de garant. Potrivit documentului emis de autoritatea de concurenta, Maria Darna este soacra lui Nicolae Demetriade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO