Companii

Dezvoltatorul proiectului Baneasa din Capitala mai are un an si trece pe profit

Dezvoltatorul proiectului Baneasa din Capitala mai are un an si trece pe profit

Evolutia proiectului Baneasa in 2006 ilustrata cu imagini din satelit

13.09.2007, 17:39 28

Baneasa Investments, dezvoltatorul proiectului Baneasa din zona de nord a Capitalei, care aduna investitii de aproape 2 mld. euro, va trece anul viitor pe profit, potrivit estimarilor companiei.
"Incepand de anul viitor, proiectul Baneasa va trece pe profit. Factorii care vor determina aceasta dezvoltare sunt evolutia pietei de real estate in general, a segmentului constructiilor, precum si cresterea pretului de inchiriere. Insa este greu de stabilit acum o valoare aproximativa a profitului net pentru anul 2008. Estimam insa un profit de peste 400 mil. euro la finalizarea proiectului Baneasa", a declarat pentru ZF Michael Lloyd, managing partner al proiectului Baneasa, care a fost inceput in 2000 si va fi finalizat peste cinci ani.
Actionarii Baneasa Investments, oamenii de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu si Radu Dimofte si Universitatea de Agronomie, au decis anul acesta sa majoreze cu 50% investitia in proiectul Baneasa, pana la 1,8 miliarde de euro.
"Motivul pentru care am ales sa extindem acest proiect a fost nivelul ridicat de dezvoltare atins de nordul Bucurestiului, care va deveni, treptat, mai degraba o zona urbana decat una suburbana. Valoarea investitiei estimata la momentul demararii proiectului a fost de
1,2 miliarde de euro, insa in stadiul in care ne aflam acum, putem estima ca valoarea investitiei se va ridica la 1,8 miliarde de euro", spune Lloyd.
Astfel, in zona rezidentiala, care ocupa in prezent o suprafata de 60% din intreaga suprafata a proiectului, vor fi dezvoltate 4.500-5.000 de unitati locative, cu peste 50% mai mult decat au fost anuntate initial. Prima faza din zona rezidentiala, care cuprindea 51 de locuinte, a fost vanduta integral inca de anul trecut, iar anul acesta a inceput a doua etapa care presupune constructia a 600 de apartamente, dintre care 50 vor fi penthouse-uri.
Sectorul de birouri, denumit Baneasa Business &Technology Park, va fi zona care va fi extinsa cel mai mult, unde vor fi construiti pana la finalizarea proiectului circa 250.000 de metri patrati de birouri, suprafata care va cuprinde si o parcare subterana de circa sapte hectare, potrivit ultimelor date disponibile.
In cadrul Baneasa Business & Technology Park, chiria medie pentru prima faza a proiectului, care include constructia a doua cladiri de birouri, este de 17 euro/ mp pentru prima cladire si de 20 euro/mp pentru cea de a doua. Pana in prezent, circa 85% din suprafata celor doua cladiri este deja inchiriata.
Tot in cadrul deciziei de extindere a proiectului, centrul comercial Baneasa Shopping isi va majora suprafata construita.
"Managementul Baneasa Shopping City a dezvoltat si mai mult proiectul initial prin reconfigurarea intrarii principale pentru a incorpora un department store si prin dublarea suprafetei destinate zonei de distractie pana la 30.000 de metri patrati", afirma Lloyd.
Complexul comercial, care va fi deschis in primavara anului viitor, va fi extins cu circa 20.000 de metri patrati fata de planul initial, astfel ca suprafata inchiriabila va creste cu 30%, iar investitia totala va depasi 150 de milioane de euro.
Chiria practicata pentru Baneasa Shopping City variaza intre 30-150 euro/mp in functie de locatie, suprafata si obiectul de activitate al chiriasilor.
Actionarii Baneasa intentioneaza ca in urmatorii ani sa dezvolte proiecte imobiliare si in marile orase din provincie, in functie de oportunitatile care vor aparea. "Momentan exploram si alte posibilitati de dezvoltare in afara Bucurestiului, insa, pana in acest moment, nu a fost semnat niciun contract pentru astfel de proiecte. Nu am stabilit inca o valoare minima a investitiei, insa vom face estimari in functie de considerentele si potentialul orasului respectiv si, bineinteles, de dimensiunea proiectului ce urmeaza a fi dezvoltat", precizeaza Lloyd.
In plus, reprezentantii companiei iau in calcul o extindere si in tarile din sud-estul Europei. "In prezent, studiem si alte tari din sud-estul Europei ce prezinta potential, cum ar fi: Bulgaria, Serbia, Ucraina, pentru a ne da seama daca un proiect de anvergura proiectului Baneasa ar fi fezabil", afirma managing partner-ul Baneasa Investments.
Proiectul imobiliar Baneasa se va intinde pe o suprafata de 221 ha detinuta de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMVB), din care 50 ha de spatiu verde, si va mari suprafata Capitalei cu 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO