Companii

Diaverum: Preluarea celor 9 clinici Polisano de dializă a fost biletul nostru de intrare în România

Autor: Ioana David

06.12.2011, 16:57 2717

Operatorul german de servicii de dializă Diaverum va ajunge la o cotă de piaţă de 10%, ceea ce înseamnă 850 de pacienţi din cei 9.000 care necesită tratament de substituţie renală, în urma achiziţiei reţelei de nouă clinici de dializă de la grupul Polisano, controlat de omul de afaceri Ilie Vonica.

Germanii au anunţat ieri oficial tranzacţia după ce ZF a scris încă din ediţia de luni despre încheierea acestei afaceri.

"Ne uităm la piaţa din România de mai mult timp şi am decis să ne implicăm activ în discuţiile cu Polisano, în condiţiile în care operaţiunile sunt suficient de mari pentru a le considera un bilet de intrare", a spus pentru ZF Mans Olsson, senior vice president business development al Diaverum.

Compania nu a dorit să precizeze valoarea tranzacţiei, însă potrivit estimărilor ZF ar putea trece de 20 mil. euro, în condiţiile în care cele nouă clinici tratează 850 de pacienţi, iar un pacient este estimat la 25.000 de euro.

Potrivit informaţiilor ZF, evaluarea în sectorul dializei se face în funcţie de numărul de pacienţi. Cu această achiziţie Diaverum ajunge la 270 de angajaţi în România.

Tranzacţia a vizat acţiunile companiei Clinica Dialmed, care a fost înfiinţată prin preluarea clinicilor de dializă ale firmei Clinica Polisano, în urma unui proces de divizare a acesteia din urmă. Clinica Polisano operează şi centre generaliste de sănătate.

Totodată, potrivit datelor existente pe site-ul Registrului Comerţului, Clinica Polisano a avut anul trecut o cifră de afaceri de 68 mil. lei (16 mil. euro).

Acţionarii Clinica Dialmed S.A sunt Ilie Vonica (51% din acţiuni) şi Daniela Ioana Vonica (49%).

Clinica Polisano face parte din grupul Polisano, unul dintre cei mai puternici jucători din industria locală de sănătate, fondat de Ilie Vonica laSibiu. Grupul are un rulaj anual de peste 300 de milioane de euro, aproximativ 2.000 de angajaţi şi cuprinde o firmă de distribuţie (Polisano SRL - cea mai mare mare din grup), o reţea de farmacii (Reţeta), o fabrică (Polipharma Industries), o reţea de clinici generaliste (Clinica Polisano), centre de fertilizare in vitro şi un spital privat (la Sibiu).

"Clinicile vor opera sub brandul Diaverum", a mai spus Mans Olsson, senior vice president business development al Diaverum.

El nu a dorit să precizeze cifra de afaceri de aşteptat pentru aceste clinici, însă a spus că Diaverum doreşte să continue să crească în România.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Polisano nu au dorit să facă niciun comentariu.

Clinicile achiziţionate sunt localizate atât în Bucureşti, cât şi înţară(laSibiu, Mediaş, Târgu-Jiu, Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Bistriţa şi Roman). Odată cu această tranzacţie, Diaverum a anunţat şi că director general al Diaverum România SRL a fost numită Camelia Cucu. Anterior, ea a ocupat o funcţie similară în cadrulNefromedDialysisCenter, parte a grupului Euromedic.

Deşi este o piaţă mai puţin vizibilă, dializa a fost tot timpul în interesul investitorilor. Spre exemplu, Fresiuns, cel mai mare jucător din această industrie, a fost implicat în mai multe tranzacţii, cea mai recentă fiind preluarea mai multor unităţi de la Euromedic. Alte companii active sunt şi Avitum, International Healthcare Systems, dar şi alţii.

Conform ultimelor date disponibile, în mai 2010 în România existau 113 centre de dializă, dintre care 56 se aflau în mâinile operatorilor privaţi.Spre comparaţie, în 1990 pe piaţa locală exista un singur centru de dializă în cadrul Spitalului Carol Davila, unde erau trataţi 100 de pacienţi.

Piaţa de dializă este reglementată de stat deoarece pentru fiecare pacient statul decontează o sumă de bani care include tratamentul integral (indiferent dacă se face la stat sau la privat).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO