Companii

Directorul MOL: Avem suspiciuni ca OMV este doar o acoperire pentru rusi. Comentati aici

Directorul MOL: Avem suspiciuni ca OMV este doar o acoperire pentru rusi

FOTO: Rompres

01.04.2009, 16:44 2000

Oficialii grupului petrolier ungar MOL au spus ieri ca OMV este o acoperire pentru interesele rusesti, dupa ce austriecii de la OMV au decis sa-si vanda pachetul de 21% din actiunile MOL catre rusii de la Surgutneftegaz, o companie despre care se afirma ca ar fi controlata direct de Kremlin.

Aceasta este cea mai grava acuza oficiala facuta vreodata la adresa OMV, care detine cea mai mare companie din Romania, Petrom.
"Apar suspiciuni ca OMV reprezinta numai o acoperire (OMV was just a front - in engl.), pentru ca investitorul rus a cumparat aceasta participatie la un pret egal cu cel investit initial de OMV. Nu stim sigur", a explicat Zsolt Hernadi, presedintele executiv al MOL, in fata Comisiei de relatii externe a Parlamentului de la Budapesta, citat de Reuters. OMV a incasat de la rusi 1,4 mld. euro, de doua ori mai mult decat pretul de pe piata al actiunilor, rusii fiind astfel dispusi sa piarda 700 mil. euro dintr-un foc. Achizitia rusilor a suscitat o intreaga dezbatere, inclusiv in presa internationala in legatura cu impactul strategic al acestei miscari a OMV, asupra motivatiei care a stat la baza acestei decizii si nu in ultimul rand asupra posibilelor interese rusesti care se ascund in spatele OMV.
Financial Times vorbeste despre "galeata de nisip" pe care Austria o arunca in masinaria politicii energetice europene, care incearca sa obtina o independenta fata de Rusia.
"OMV a facut bine pentru actionarii sai...dar vine cu pretul solidaritatii energetice europene. Impactul strategic este ingrijorator...", afirma editorialistii FT. Inca din momentul in care OMV si-a facut cunoscuta intentia de a prelua MOL au existat mai multe suspiciuni potrivit carora in spatele acestei preluari ostile se afla interese rusesti. Actionariatul OMV, proprietarul celei mai mari companii din Romania, Petrom, nu este cunoscut in detaliu, dar la fel au existat numeroase speculatii privind un control rusesc. Oficialii Gazprom au recunoscut chiar ca la un anumit moment ar putea achizitiona o parte din OMV.
Temerile legate de faptul ca in spatele OMV si deci Petrom, cea mai mare companie din Romania, s-ar afla companii rusesti au fost exprimate la cel mai inalt nivel, chiar presedintele Traian Basescu precizand la sfarsitul anului 2006 ca "avem riscul de a nu sti de fapt cine este actionarul majoritar al OMV-Petrom".
Presedintele a mai precizat la acea vreme ca nimeni din cei care au participat la privatizarea companiei in 2004 nu a fost in stare sa-i dea un raspuns in acest sens, in contextul in care jumatate din actiunile OMV sunt pe Bursa si au proprietar necunoscut. La momentul privatizarii Petrom, statul a incercat sa evite vanzarea catre un grup rusesc, desi au fost interesati giganti precum Lukoil si Gazprom, alegand un grup european, OMV. Practic, daca suspiciunile legate de conexiunea OMV - Rusia se adeveresc, ar fi foarte grav.
"Nu comentam aceste acuzatii pentru ca suntem o companie listata la Bursa. Obiectivul clar al OMV si strategia grupului este sa creasca securitatea alimentarilor din Europa Centrala si de Est. Proiectul Nabucco (sustinut de UE si contracarat de rusi prin South Stream - n.red.) este important pentru diversificarea alimentarii cu gaze a Europei. OMV, impreuna cu alte cinci companii, este optimist ca Nabucco se va realiza pana in 2014", a spus pentru ZF Thomas Huemer, purtatorul de cuvant al OMV. Din actionariatul OMV fac parte statul austriac, care detine 31,5%, Compania Internationala de Investitii in Petrol (IPIC) din Abu Dhabi, cu 19,2%, restul de actiuni fiind listate pe Bursa.
Analistii spun totusi ca efectul acestei tranzactiei dintre OMV si rusii de la Surgutneftegaz nu ar trebui sa fie supraestimat in ceea ce priveste implicatiile strategice la nivel european: Europa este si va fi multa vreme dependenta de gazele rusesti, indiferent de intrarea Surgut in actionariatul MOL. Cu toate acestea, analistii mai spun ca decizia OMV de a vinde a fost luata chiar la presiunea Kremlinului, iar pretul de doua ori mai mare fata de cel al pietei platit de rusi pentru actiuni este explicat printr-un schimb de active care ar fi putut avea loc intre rusi si austrieci.
"Eu cred ca OMV a trebuit sa-si vanda participatia. Kremlinul pur si simplu le-a cerut chestia asta. Mai mult, OMV are un nivel de indatorare pe termen scurt ridicat si aveau nevoie sa-l refinanteze. Aditional, investitorii au pus OMV-ul sub o presiune constanta pentru a iesi din MOL", a spus pentru Ziarul Financiar Peter Tordai, directorul adjunct al departamentului de analiza pe CEE in cadrul KBC Securities, Ungaria. El a mai declarat ca nu stie exact daca in spatele OMV se afla investitori rusi. Tordai spune insa ca nu ar trebui sa se vorbeasca despre un efect major al acestei tranzacii asupra independentei energetice europene, amenintata acum de constructia gazoductului South Stream, rival al Nabucco.
"Nu as supraestima impactul acestei tranzactii asupra securitatii energetice paneuropene. Europa este destul de dependenta de hidrocarburile rusesti, lucru care este destul de putin probabil sa se schimbe pe termen scurt, indiferent de tranzactia dintre OMV si Surgut. Mai mult, luati in considerare faptul ca este vorba despre o participatie minoritara in MOL, iar politicienii unguri nu par dispusi in a acorda o pozitie majoritara pentru Surgut. Managementul MOL controleaza practic 50,1% din voturi, deci Surgut nu poate lua controlul asupra companiei", spune Tordai. Mai mult, analistul spune ca aceasta tranzactie nu creeaza deloc un mediu favorabil pentru OMV.
"OMV si-a dorit cu adevarat sa preia controlul asupra MOL, dar abordarea lor ostila a fost o greseala strategica de proportii. Sa-l ai pe MOL in vecinatate, cu un partener rusesc puternic, cu siguranta nu este in interesul OMV.
Managementul OMV spera ca cei de la MOL se vor lupta impotriva controlului rusesc, lucru deloc usor de facut. Daca nu, adica cu alte cuvinte daca managementul MOL va aborda regulile de joc ale Kremlinului, OMV s-ar putea regasi intr-o pozitie deloc con-fortabila: Rusia ar putea sprijini MOL pentru a deveni un centru regional de gaze, un centru de rafi-nare, mai degraba decat OMV", spune reprezentantul KBC.
In ceea ce priveste pretul dublu pe care rusii au fost de acord sa-l plateasca celor de la OMV, adica 1,4 mld. euro, exista suspiciuni potrivit carora intre OMV si Surgut ar fi existat si un anumit schimb de active.
"OMV care are un interes major in a prelua active pe partea de explorare si productie in Rusia, ar fi putut prelua anumite active ale Surgut, in timp ce rusii ar fi putut avea suportul activ al OMV pentru South Stream si ar fi castigat accesul la anumite active ale OMV pe partea de gaze", se precizeaza intr-un raport al KBC.
Surgutneftegaz este a patra companie de petrol si gaze din Rusia, iar potrivit presei internationale ar fi foarte apropiata de Kremlin. Afacerile companiei au fost de 23 mld. $, iar capitalizarea este de peste 17 mld. dolari. "Asta nu poate deveni o abordare amicala, nu va fi considerata niciodata un gest de prietenie. Problema este daca trebuie considerata o actiune ostila sau numai una necoordonata. Trebuie sa ma alatur acelui trader de la Alfa Bank care a spus ca ar vrea sa angajeze vanzatorul care a reusit sa vanda o participatie de 21% intr-o companie la dublul valorii de piata", a spus Zsolt Hernadi, presedintele MOL. Inca de la anuntul intentiei OMV de preluare a controlului MOL in 2007, au existat informatii potrivit carora in spatele ofertei se ascund interese rusesti.
Anuntul OMV privind intentia de a prelua controlul asupra MOL a aparut la doar cateva luni dupa o vizita a presedintelui rus in Austria unde s-au semnat 20 de acorduri economice in domeniul energetic si al constructiilor de automobile a caror suma se ridica la 3 mld. $. Gazprom chiar a zis la un moment dat ca ar putea achizitiona o participatie in cadrul grupului austriac. Actionariatul OMV nu este cunoscut, iar reprezentantii companiei nu au dorit sa ofere informatii.
In cadrul MOL, drepturile de vot sunt blocate la un nivel de 10% al actiunilor, ceea ce face imposibil ca pentru un singur proprietar sa ia decizii strategice. De aceea este foarte posibil ca rusii de la Surgut sa nu poata sa faca miscari foarte mari in cadrul companiei. Si aici sunt anumite semne de intrebare, pentru ca Surgut si-a anuntat intentia de a deveni un jucator integrat, ceea ce ar putea sa insemne intentia de a prelua controlul asupra MOL mai ales prin prisma retelei de distributie a carburantilor.
"Actualul curent politic din Ungaria, cu un guvern de stanga pro-rus, a creat momentul perfect pentru ca Kremlinul sa-si asigure accesul la MOL. Oricum, alegerile generale se apropie si un guvern de dreapta, mai putin orientat catre Rusia este posibil sa se formeze. In acest context, Surgut, singura companie care are cash din Rusia, a trebuit sa se miste repede", se arata intr-un raport al KBC Securities, unde se mai precizeaza ca ar fi indicat pentru rusi sa nu aiba un comportament ostil fata de MOL pentru ca acest lucru ar putea alimenta rezistenta noului guvern privind o eventuala preluare. Potrivit presei maghiare, primul-ministru al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, care va demisiona in iunie, ar putea prelua conducerea companiei care va dezvolta South Stream.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO