Un mediu antreprenorial puternic poate reprezenta una dintre soluţiile de stimulare a creşterii economice, după cum spun analiştii şi oamenii de afaceri, în condiţiile în care de patru ani economia românească stă pe marginea recesiunii, iar 100.000 de firme au intrat în incapacitate de plată.
Doar Dedeman (fraţii Pavăl) în Bacău, Romaqua (Constantin Creţu) în Harghita, Altex (Dan Ostahie) în Neamţ, Unicarm (Vasile Lucuţ) în Satu-Mare, Romstrade (Nelu Iordache) în Giurgiu, Interagro (Ioan Niculae) în Teleorman şi Nexxon (familia Somai) în Covasna reuşesc să conducă în topul celor mai mari companii din judeţele în care activează, după cum arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului, în timp ce companiile de stat pierd de la an la an teren în faţa businessurilor private. "Diversele topuri ale firmelor din România includ în marea lor majoritate filiale ale unor firme multinaţionale", explică Bogdan Ion.
Un studiu recent realizat de BNR arată că deşi au doar un sfert din numărul total de salariaţi din economie (919.000 de angajaţi în 2011), companiile cu capital străin realizează circa 40% din cifra de afaceri totală, respectiv 97 mld. euro. De cealaltă parte, datele analizate de ZF arată că mediul antreprenorial local este încă reprezentat de afaceri mici şi mijlocii, puţini fiind cei care au reuşit să construiască de la zero companii de sute de milioane de euro. Mai mult, sectoarele din consum sau construcţii, unde capitalul local prinsese curaj în anii de boom economic, au fost serios lovite de criză.