Companii

Dupa ce a restructurat mai multe companii din Rompetrol, Adrian Volintiru ar putea duce Relad pe Bursa din Londra

Dupa ce a restructurat mai multe companii din Rompetrol, Adrian Volintiru ar putea duce Relad pe Bursa din Londra

Adrian Volintiru admite ca alegerea pozitiei din cadrul Relad nu ar fi fost atat de complicata daca nu ar fi acceptat deja numirea de la Upetrom

22.05.2008, 19:35 189

Saptamana trecuta a fost complicata pentru Adrian Volintiru, fostul director financiar al Rompetrol Downstream si omul care s-a ocupat de restructurarea mai multor companii din grupul fondat de Dinu Patriciu, precum rafinariile Vega si Petromidia. A avut de ales intre doua oferte - una de director financiar al Upetrom 1 Mai Ploiesti, companie care face parte din grupul de firme Upetrom Group, controlat de omul de afaceri Gabriel Comanescu si cealalta de director financiar al grupului Relad Pharma, a doua companie de distributie de medicamente de pe piata.
"Alegerea nu ar fi fost atat de complicata daca nu as fi acceptat deja numirea de la Upetrom", admite Adrian Volintiru.
Oferta de la Upetrom (care viza doar operatiunile din cadrul fabricii de utilaje pentru industria petroliera 1 mai de la Ploiesti) venise cu cateva saptamani mai devreme, iar oferta de la Relad Pharma a venit in urma cu doua saptamani.
"Oferta de la Relad m-a atras mai mult, deoarece proiectele acestei companii sunt ambitioase pe termen lung, iar portofoliul pe care il voi avea de coordonat este mai mare", spune Volintiru.
Grupul farmaceutic Relad este al doilea distribuitor de medicamente din Romania (dupa Mediplus, divizia de distributie a A&D Pharma), aprovizionand cu medicamente peste 3.500 de farmacii si 450 de spitale.
In ultimii trei ani, Grupul Relad - controlat de West Management International (40%), Expert Finance International (40%) si Zigu Manu Tiberius Marius (20%), conform datelor din Registrul Comertului - a acordat importanta si dezvoltarii retailului, astfel ca a dezvoltat lantul de farmacii City Pharma.
Lantul de farmacii, care lipsea din portofoliul importatorului si distribuitorului de medicamente, a asezat Relad in directa concurenta cu A&D Pharma, lider de piata si pe acest segment.
Relad are acum insa planuri de extindere regionala - fiind luata in calcul intrarea pe alte piete din zona balcanica -, dar si listarea la bursa.
Planurile de viitor, dar si estimarea unei cifre de afaceri in crestere fata de cea de aproape 250 mil. euro in 2007 (fata de 133 mil. euro in 2005) l-au atras si pe Adrian Volintiru in echipa Relad. "Compania are un plan de dezvoltare accelerat pentru urmatorii doi ani, care include intrarea pe mai multe piete externe si listarea la bursa de la Londra", spune Adrian Volintiru.
In special listarea il atrage pe Adrian Volintiru, care va trebui sa o coordoneze in calitate de Group CFO.
"Am mai participat la o listare, cea a Rompetrol Rafinare la Bursa de la Bucuresti, dar cred ca o listare la Londra ar fi mai interesanta si va pune grupul in lumina", spune Volintiru. Experienta listarii Rompetrol Rafinare nu a fost singurul proiect de care Adrian Volintiru isi aminteste din compania unde a petrecut ultimii sapte ani si unde spune ca a petrecut cea mai frumoasa perioada din viata sa profesionala.
Cele mai importante proiecte la care a lucrat in cadrul Rompetrol, din punctul de vedere al noului CFO al Relad, au fost restructurarea Petromidia si apoi a Rompetrol Downstream - divizie a grupului Rompetrol care a inregistrat in 2007 afaceri de 1,8 miliarde de dolari (1,2 miliarde de euro), in crestere cu 35% fata de 2006 reusind sa raporteze anul trecut un rezultat pozitiv fata de pierderea de 13,8 milioane de dolari (9,38 milioane de euro) in 2006.
Proiectul Petromidia, cel mai mare pe care l-a coordonat, a urmat restructurarii rafinariei Vega, primul job pe care Volintiru l-a avut la Rompetrol. Inainte de a veni la Rompetrol, Volintiru a lucrat la compania de servicii de salubrizare Rebu, unde de asemenea s-a ocupat de restructurare, dar si la A&D Pharma, pentru o scurta perioada de timp.
"Important este ca ma intorc intr-un domeniu unde am mai fost si imi place", considera Volintiru, care crede ca strategia si restructurarea sunt cam acelasi lucru si in industria farmaceutica, si in administrarea deseurilor, si in petrol.

Experienta lui Adrian Volintiru

Inceput: Isi incepe cariera in Directia Vamilor, in paralel cu o experienta antreprenoriala la care renunta in 1997, cand se angajeaza la A&D Pharma.
Evolutie: Urmeaza o perioada la Rebu, iar in 2000 intra in Rompetrol ca director financiar la rafinaria Vega. Dupa un an, trece la Petromidia, unde sta pana in 2005, iar dupa o perioada de tranzitie in Rompetrol SA preia conducerea financiara a diviziei de retail Rompetrol Downstream.
Unde a plecat: Grupul farmaceutic Relad este format din Relad Pharma, importator de medicamente, Relad International, companie de distributie, si Hermes Pharma, care administreaza reteaua de 120 de farmacii City Pharma. Grupul a avut in 2007 afaceri de aproape 250 de milioane de euro.
Unde ar fi trebuit sa plece: Upetrom 1 Mai Ploiesti realizeaza echipamente pentru industria de petrol si gaze si a avut in 2006 afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro. Grupul este controlat de omul de afaceri Gabriel Comanescu si este format din Grup Servicii Petroliere, companie specializata in foraj marin (cu afaceri de peste 156 de milioane de euro), Upetrom Trading & Engineering, Foserco sau Aquafor International, toate specializate in industria de petrol si gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO