Companii

Dupa doi ani de regres, Mobex spera sa creasca cu 10%

25.08.2004, 00:00 17



Producatorul de mobila Mobex din Targu-Mures spera ca 2004 sa aduca o crestere de 10%, dupa ce ultimii doi ani au fost marcati de scaderi cauzate mai ales de cererea slaba la export, fluctuatia cursului euro-dolar si a fiscalitatii, conform directorului general Daniel Egri.



"Crizele economice de pe piata de mobilier a Uniunii Europene si-au pus amprenta asupra societatii noastre", a declarat el, adaugand ca peste 95% din productie merge la export.



Dar pentru acest an, reprezentantii companiei estimeaza o cifra de afaceri de cel putin 11 milioane de euro, cu 10% mai mult fata de 2003.



Din 2002, cifra de afaceri a producatorului din Targu Mures a fost in continua scadere. In 2002, vanzarile au fost cu 15% mai mici decat in 2001, iar in 2003 cu 16,3% mai mici fata de 2002.



Ponderea cea mai mare in cifra de afaceri a firmei o au livrarile din Estul Europei, in casele occidentalilor ajungand in jur de 45% din mobila produsa la Targu Mures.



?Cele mai solicitate obiecte de mobilier pe piata occidentala sunt dormitoarele, iar preturile difera in functie de stil, complexitate si chiar de piata pe care se livreaza", afirma Egri.



?Preturile si nivelul de calitate al produselor noastre sunt relativ apropiate de cele europene. In Romania, sunt mai solicitate piesele de mobilier modern, dar si tapiteriile ieftine, care nu intra in gama noastra de fabricatie", a mai spus seful Mobex.



Pentru cumparatorii cu venituri medii, Mobex are in portofoliu dormitoare, sufragerii, camere de lucru sau mic mobilier, iar pentru cei cu venituri mari, mobilier de arta.



Pentru ca anticipeaza ca 2004 este anul revenirii, compania are in plan o investitie de peste 800.000 de euro intr-o linie moderna de fabricare a panourilor, dupa trei ani de investitii nesemnificative.



Mobex este o societate cu capital integral privat si a devenit societate comerciala in 1990. Compania are 1.640 de angajati si a inceput procesul de privatizare in anul 1995 prin metoda MEBO, iar in prezent numara 4.100 actionari. Principalii jucatori de pe piata interna a mobilei, estimata la un miliard de euro, sunt Mobexpert, Elvila, Alprom si Silvarom.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO