Companii

Dupa fuziune, afaceri in crestere pentru Eybl Automotive

28.11.2005, 15:59 38

Eybl Automotive Romania, filiala a concernului austriac Eybl International AG - furnizor de componente pentru industria auto, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 15 milioane de euro, in crestere cu 15% fata de 2004

Oficialii companiei pun aceasta evolutie pe seama cresterii volumului de comenzi de la clientii traditionali, dar si pe faptul ca acestora s-au adaugat si altii precum Peugeot, pe partea de tapiterii, si Toyota, pe partea de volane.

Pana la inceputul acestui an, grupul austriac era prezent pe piata romaneasca prin intermediul a doua societati - Eybl Textile (divizia de tapiterii) si Eybl Automotive Components (divizia care imbraca in piele volane).

In luna februarie a acestui an, Eybl Textile a absorbit Eybl Automotive Components, firma nou-formata functionand sub denumirea de Eybl Textile pana la inceputul acestei luni, cand a devenit Eybl Automotive Romania.

In primele sase luni ale anului, compania nou-infiintata a inregistrat o crestere de 136% a cifrei de afaceri comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 7,8 milioane de euro.

Cartierul general al companiei se afla la Deta, in judetul Timis, unde functioneaza doua fabrici: una specializata in productia de tapiterii din piele si stofa, iar in cealalta se imbraca in piele volane. In septembrie, Eybl a finalizat o investitie de 2,5 milioane de euro in constructia unei noi hale de productie la Deta. Proiectul a fost demarat in martie, in noua hala urmand sa lucreze 500 de angajati.

"Investitia face parte din politica de extindere a capacitatii de productie a Eybl", a declarat pentru ZF Transilvania Dacian Negrea, directorul general al Eybl Automotive Romania. El a mentionat ca in viitorul apropiat compania va deschide o noua fabrica la Caras-Severin in urma unei investitii de aproximativ trei milioane de euro.

"Fabrica din Caras-Severin va fi specializata exclusiv pe productia de confectii", a explicat Negrea.

In 2004, capacitatea de productie a Eybl Automotive a crescut cu aproximativ 20% fata de 2003, iar pentru anul acesta oficialii companiei estimeaza o crestere de 30% la nivelul capacitatii de productie datorata, in primul rand, finalizarii halei de la Deta.

Produsele Eybl Automotive sunt destinate exclusiv exportului catre tarile Uniunii Europene.

"Volumul exporturilor nu a fost afectat de scaderea monedei europene, ba chiar este mai mare calculat in euro. In acelasi timp, marja profitului din exploatare a scazut odata cu deprecierea euro, intrucat noi vindem doar la export", a mai spus Negrea.

La Deta, Eybl produce tapiterii din piele si stofa pentru Renault Megane Coupe Cabriolet, Renault Scenic si Grand Scenic, Peugeot si imbraca in piele volane pentru Mercedes, VW, Toyota, BMW, Rover, Suzuki si Honda.

La ora actuala, conducerea filialei din Deta este asigurata exclusiv de personal roman, iar numarul de angajati se ridica la peste 2.000 de persoane.

Eybl Textile Romania a fost infiintata in anul 1999, cu o investitie intr-un proiect greenfield, care s-a ridicat la aproximativ 10 milioane de euro. Dupa un an, a fost infiintata a doua fabrica, Eybl Automotive Components.

Eybl International AG are o cifra de afaceri anuala de aproximativ 350 de milioane de euro. alina.pahoncia@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO