Companii

DZ Consulting: Sunt multi bani la Bruxelles, dar Romania nu este pregatita sa ii primeasca

DZ Consulting: Sunt multi bani la Bruxelles, dar Romania nu este pregatita sa ii primeasca

Nicolas Duiliu Zamfirescu, presedintele DZ Consulting: Credem in dezvoltarea consultantei in afaceri. Mai mult decat atat exista in acest moment un vid in ceea ce priveste bancile de investitii pe piata romaneasca. Profitam de absenta marilor institutii financiare si vom mai profita inca cinci ani. Segmentul de avocatura sau cel de audit sunt bine reprezentate in Romania in acest moment, dar bancile de investitii nu.

03.12.2007, 15:02 261

"Sunt multi bani la Bruxelles, dar Romania nu este inca pregatita sa ii primeasca. Este vorba despre zeci de miliarde de euro in diferite zone de
activitate. Dar distanta de la momentul in care in care se depune documentatia si pana intra banii in cont este foarte mare", explica Nicolas Duiliu Zamfirescu, presedintele si proprietarul DZ Consulting, motivul incheierii parteneriatului cu firma belgiana. Mai mult, el spune ca daca ar incepe acum un proiect de acest fel pentru atragerea de fonduri structurale, banii ar intra abia in 2009 datorita procedurilor si a formalitatilor.
"Banii sunt acolo, dar sunt foarte greu de obtinut", mai spune el, referindu-se la fondurile structurale alocate Romaniei. Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat recent ca Romania va fi in acest an beneficiar net de fonduri europene, in conditiile in care va primi pana la sfarsitul anului 1,5 miliarde de euro, reprezentand fonduri structurale, fonduri de preaderare si facilitate Schengen, urmand sa contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 1,1 miliarde de euro.
Euro Keys este o companie de consultanta in afaceri europene, acreditata ca lobbist pe langa Parlamentul European. Astfel, cabinetul belgian se va ocupa de partea de reglementare, in timp ce DZ Consulting se va ocupa de atragerea de clienti romani sau straini stabiliti in Romania.
"Daca te implici intr-un astfel de proiect la nivel local, fara a sti regulile de la Bruxelles, sansele de a obtine banii sunt destul de reduse", mai spune Zamfirescu, om de afaceri cu o prezenta extrem de discreta in piata.
El adauga ca o miscare strategica de acest gen se explica prin faptul ca "intrarea Romaniei in UE este mai importanta decat se vede acum".
Compania pe care o conduce a oferit, de la infiintarea sa, in 1993, consultanta financiara la peste 100 de deal-uri, a caror valoare cumulata este de aproximativ 2 miliarde de euro, un miliard fiind reprezentat de proiectele greenfield si un miliard de fuziuni si achizitii. Initial, DZ Consulting avea doar clienti francezi, pentru ca incepand din 2004 sa ofere consultanta unui spectru mai larg de companii. "In 2003-2004, piata de consultanta a explodat. A fost si o miscare a investitorilor straini care au simtit ca sansele Romaniei de a intra in UE urcau. Prin intermediul clientilor francezi au aparut si alti clienti straini. Nu a fost un act deliberat al nostru de a iesi de pe axa franco-romana", spune Zamfirescu.
In consecinta, desi in proportie de 65-70% cifra de afaceri este realizata de deal-urile cu clienti francezi, DZ Consulting mai colaboreaza si cu firme portugheze, bulgare, austriece sau romanesti. Printre clientii pe care i-a asistat DZ Consulting se numara firme ca Saint-Gobain, Gaz de France, Soufflet sau Egger.
Compania are doua birouri, unul la Bucuresti si altul la Paris, care lucreaza exclusiv pentru piata romaneasca si care au impreuna afaceri consolidate de aproape un milion de euro.
In prezent compania are 18 proiecte in derulare, dintre care jumatate sunt fuziuni si achizitii si jumatate sunt proiecte greenfield.
Pentru cele doua entitati ale DZ Consulting lucreaza 14 consultanti directi si inca pe atatia colaboratori. Recent, in cadrul companiei au venit trei noi consultanti: Florin Vasilache (fost secretar general al Agentiei Romane pentru Investitii Straine), Dragos Popa, care a fost anterior director general la Air Liquid, si Ion Filotti, care si-a vandut recent compania pe care o conducea si care era cotata la Bursa din Paris.
Desi nu are planuri de vanzare deocamdata, Zamfirescu spune ca daca isi va vinde vreodata businessul, o va face catre o banca de investitii. Motivul? Pentru ca ceea ce face DZ Consulting - in speta consultanta financiara - se apropie cel mai mult de profilul de activitate al bancilor de investitii.
"Credem in dezvoltarea consultantei in afaceri. Mai mult decat atat, exista in acest moment un vid in ceea ce priveste bancile de investitii pe piata romaneasca. Profitam de absenta marilor institutii financiare si vom mai profita inca cinci ani. Segmentul de avocatura sau cel de audit sunt bine reprezentate in Romania in acest moment, dar bancile de investitii nu", mai spune presedintele DZ Consulting. Mai mult, afirma el, in termen de cinci ani, am putea vedea pe piata locala cea mai influenta banca de investitii de pe Wall Street, Goldman Sachs, ca efect al ritmului accelerat de dezvoltare al economiei. Goldam Sachs a fost prezenta pe piata romaneasca o singura data, in 1998, cand a asistat statul la privatizarea Romtelecom.
"Marile banci de investitii vin punctual pe piata, dar nu au entitati bine definite in Romania. Acest lucru se intampla si pentru ca deal-urile sunt, in general, prea mici, iar cele mari sunt prea rare. Peste cinci ani, datorita ritmului cu care se dezvolta piata, o sa vina si Goldman Sachs", spune Zamfirescu, care precizeaza ca un orizont de cinci ani reprezinta un interval mare de timp. "Ganditi-va la cum arata Romania in 2002 si cum arata acum. Lucrurile se schimba foarte repede", incheie el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO