Companii

Editura Curtea Veche: vanzarile in librarii s-au contractat cu 20-25%

06.08.2009, 18:43 38

Editura Curtea Veche, detinuta de familia Arsene si care a rulat anul trecut afaceri de 2 mil. euro, a incheiat primele sase luni ale anului acesta cu incasari de 1,3 milioane de euro, mai mult cu 51% fata de aceeasi perioada a anului trecut datorita vanzarii de carti impreuna cu ziare sau reviste in chioscuri.

"Vanzarea in librarii s-a contractat cu 20%-25%, insa am compensat prin vanzari directe pe site-ul editurii, la targuri, precum si prin editii de chiosc cu diverse cotidiene si reviste. Incercam sa ne adaptam continuu, asteptand o redresare a distributiei clasice", a declarat Iren Arsene, directorul general al editurii.

Ea mai precizeaza ca piata clasica de carte continua sa fie in scadere, insa saptamanal editura reuseste sa vanda cate un titlu, in tiraj mare, alaturi de un cotidian. Piata de carte se afla in cadere libera de la inceputul anului, problemele cu care se confrunta editurile fiind legate de reducerea numarului de exemplare vandute, scaderea vanzarilor si inchiderea unor magazine de carte de pe piata locala.

In primele sase luni ale anului acesta, editura a publicat peste 90 de titluri, cu exceptia titlurilor de chiosc, tirajul fiind in medie de 1.500-2.000 de exemplare pe titlu. "Preturile sunt foarte variate, de la 5 lei la 90 de lei. De asemenea, au fost multe reduceri si pachete promotionale", a mai afirmat ea. Anul trecut, numarul de titluri editate s-a ridicat la 280, in 400.000 de volume in total, potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor companiei.

In primul semestru al anului acesta, editura a redus toate cheltuielile de productie, a amanat aparitia unor titluri mai putin vandabile, insa nu a concediat angajati.

"Calificarea intr-o editura se obtine greu, am preferat ajustarea temporara a veniturilor. Avem aproximativ 55 de angajati permanenti", a mentionat ea.

Daca editura Curtea Veche nu a facut restructurari, grupul editorial All, unul dintre cei mai mari jucatori de piata, a concediat 30% dintre angajati de la inceputul anului.

 

Editura Curtea Veche in cifre:

  • In primele sase luni, a publicat peste 90 de titluri;
  • Anul trecut, numarul de titluri editate s-a ridicat la 280;
  • Afacerile au ajuns la 2 mil. euro anul trecut;
  • Are 55 de angajati permanenti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO