Companii

Egiptenii şi-au pierdut “pofta” de grâu românesc. Au luat marfă de 16 mil. dolari din Statele Unite

Egiptenii şi-au pierdut “pofta” de grâu românesc....

Autor: Gabriel Razi

12.01.2014, 16:15 506

Achizitorul de stat de grâu al Egiptului, instituţie care achiziţionează 8-10 milioane de tone de grâu în fiecare sezon, a revenit sâmbată pe pieţele internaţionale şi a achiziţionat 55.000 de tone de grâu american (soft red winter) din Statele Unite în valoare de 16,6 milioane de dolari.

“Achiziţia de grâu din data de 11 noiembrie are următoarea structură: 55.000 de tone de grâu SRW (soft red winter) de la Ameropa la preţul de 303 dolari/tonă C&F”, se arată în anunţul oficial al licitaţiei.

Livrarea mărfii urmează a fi făcută de furnizor în perioada 11-20 februarie a acestui an.

Comanda de grâu american vine la mai puţin de o săptămână după ce autorităţile de la Cairo au comandat peste 500.000 de tone de grâu din pieţele internaţionale, cea mai mare licitaţie din ultimii trei ani. Cu această ocazie, egiptenii au preferat grâul produs în bazinul Mării Negre, printre care şi cel românesc.

Traderii din România au în acest sezon una dintre cele mai agresive campanii de export de cereale şi seminţe oleaginoase din istorie.

Egiptul, cel mai mare importator de grâu la nivel mondial, a fost şi cea mai importantă destinaţie pentru acest produs românesc.

În porturile ţării nord-africane au ajuns în ultimele şapte luni 1,3 milioane de tone de grâu românesc, din care două treimi livrate de traderii americani.

în perioada iulie-octombrie a anului 2013, exporturile de grâu ale României s-au ridicat în total la 468,3 milioane euro (2,46 milioane de tone), în creştere valorică cu 87% faţă de perioada similară anterioară.

Cantităţile exportate în perioada iulie-octombrie înseamnă aproximativ o treime din recolta de 7,4 milioane de tone de grâu strânsă în această vară de fermierii din România. Economia locală are un disponibil de export estimat la 3,8-4 milioane tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO