Companii

Elcomex, furnizorul de servicii de mentenanţă pentru centrala de la Cernavodă, aflat în insolvenţă, a revenit pe profit şi are un plan de reorganizare pe 3 ani

Elcomex, furnizorul de servicii de mentenanţă pentru...

Autor: Roxana Rosu

08.04.2019, 11:25 718

Elcomex IEA, compania cu capital integral românesc care asigură servicii de mentenanţă pentru centrala nucleară de la Cernavodă, a primit aprobarea creditorilor pentru aplicarea planului de reorganizare realizat de PwC pe o perioadă de 3 ani, după ce firma aflată în insolvenţă din 2017 şi-a achitat datoriile şi a revenit anul trecut pe profit. 

Planul de reorganizare prevede plata în integralitate a trei din cele patru categorii înscrise în tabelul definitiv de creanţe, respectiv a creditorilor garantaţi, a creditorilor salariali şi a celor bugetari. Cea de a patra categorie, respectiv categoria creditorilor chirografari, provine într-o pondere semnificativă din garantarea unor angajamente de credit contractate de o societate din grup pentru finanţarea unui obiectiv de investiţie în domeniul agribusiness, se arată într-un comunicat al PwC.

„Crearea şanselor pentru reorganizare a reprezentat un efort susţinut în perioada de observaţie, fiind în măsură să prezentăm creditorilor la depunerea planului rezultate concrete în sensul salvării Elcomex I.E.A.. Măsurile de restructurare implementate în perioada de observaţie au condus la trecerea pe profit după doi ani în care societatea a înregistrat pierderi importante, au fost achitate integral obligaţiile curente de după insolventă, care s-au ridicat la peste 75 milioane lei şi s-a constituit o rezervă de lichidităţi pentru demararea planului de reorganizare de peste 12 milioane lei. Mulţumim creditorilor pentru încredere şi sprijinul acordate pe parcursul acestui proces complex şi mai cu seama pentru votul pozitiv în sensul reorganizării companiei” a declarat Cristian Gavril, Head of Business Recovery Services, PwC România. 

Elcomex IEA a trecut printr-o perioada dificilă în ultimii ani, în special din cauza situaţiei dificile a grupului Elcomex, culminând cu intrarea în insolvenţă în aprilie 2017. Compania, împreună cu PwC, a recuperat ulterior creanţele, a restructurat personalul şi a denunţat contracele păguboase, ceea ce a dus la oprrirea pierderilor înregistrate în ultimii doi ani şi trecerea pe profit începând cu anul 2018. 

Potrivit celor mai recente date publicate pe MInsiterul de Finanţe, compania a raportat în 2017 afaceri de 38 milioane lei şi pierderi de 54 milioane lei, la 414 angajaţi.

Compania mizează pe parcursul celor 3 ani ai planului de reorganizare pe încasări de peste 200 milioane lei, provenind în principal din activitatea operaţională precum şi din valorificarea unor active non-core.

Adunarea creditorilor Elcomex IEA SA a aprobat în data de 20.03.2019 planul de reorganizare realizat de administratorul judiciar PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services SPRL în colaborare cu reprezentanţii societăţii. In vederea confirmării planului de către judecătorul sindic s-a stabilit termenul de 19.04.2019.

Compania a participat la construcţia ambelor Unităţi (U1 si U2) ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Din anul 1996 şi până în anul 2019 a asigurat serviciile de mentenanţa pentru aceste Unităţi, compania deţinând unul din cele mai importante colective de specialişti şi personal atestat de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO