Energie

Acordul istoric al OPEC nu impresionează pieţele petrolului

Acordul istoric al OPEC nu impresionează pieţele...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.09.2016, 00:07 2471

Entuziasmul adus pe pieţe de acordul statelor membre ale OPEC de a reduce producţia după doi ani de suprasaturare a pieţei şi scădere a preţurilor s-a disipat rapid, ceea ce s-a reflectat ieri în preţurile ţiţeiului.

Cotaţia petrolului Brent a înregistrat o scădere marginală, iar cea a petrolului destinat pieţei americane a crescut uşor. Investitorii nu au uitat cât de greu pot fi duse la îndeplinire acordurile între state concurente şi cu interese diferite. Iar OPEC nu poate controla restul de 60% din producţia mondială care nu aparţine statelor membre.

Dacă înţelegerea rezistă, dacă traiectoria preţului petrolului se schimbă, apar noi câştigători şi pierzători. Din preţurile mai mari au de câştigat în primul rând producători de petrol, ţări şi companii, şi în general jucătorii din industria de profil.

Venezuela, cu criza socială provocată de prăbuşirea cotaţiilor, ar primi cu siguranţă o doză de oxigen. Vor avea de câştigat şi băncile centrale care se chinuie să reaprindă inflaţia şi companiile din sectorul de energie. De pierdut vor avea transportatorii, mai ales cei aerieni, deoarece se va scumpi combustibilul, şi şoferii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO