Energie

Alexandru Reff, Deloitte România: Este clar că trebuie să accelerăm tranziţia energetică, în principal cu ajutorul PNRR şi a Fondului de Modernizare. Este necesar să vorbim despre legislaţia privind contractele pentru diferenţă, despre blocajul transferului de garanţii de origine, esenţiale pentru tranziţia sustenabilă

Conferinţa Deloitte/ZF Instrumente de finanţare pentru energia verde

Alexandru Reff, Deloitte România: Este clar că trebuie...

Autor: Răzvan Botea

13.11.2023, 10:17 84

„Aş spune că fundalul pe care se desfăşoară această tranziţie este ambiţios şi ofertant, România ocupând al doilea loc din perspectiva potenţialului în regiune, după Polonia, iar deja în 2022 producţia naţională de energie a venit în proporţie de 42% din surse regenerabile, dintre care 16% eolian şi solar. Dacă raportăm aceste cifre la ţintele pentru 2030 stabilite în planul naţional integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice, respectiv 55,8% de energie regenerabilă, din care 35% eolian şi solar, este clar că trebuie să accelerăm tranziţia, inclusiv sau poate chiar în principal cu ajutorul mecanismelor de finanţare din cadrul PNRR şi a Fondului de Modernizare, adică peste 1,5 mld. euro nerambursabili, la care se adaugă finanţările bancare şi capitalul propriu”, a spus Alexandru Reff, country managing partner la Deloitte România.

Declaraţiile sale au fost făcute în deschiderea conferinţei Deloitte/ZF „Instrumente de finanţare pentru energia verde”. Ce a mai spus Alexandru Reff:

Vrem să aducem în discuţie două mecanisme moderne de facilitare  a finanţării de energie regenerabilă, mecanisme care sunt consacrate în plan european dar insuficient utilizate în România.

Mă aştept să discutăm astăzi şi despre legislaţia privind contractele pentru diferenţă, despre blocajul transferului de garanţii de origine, care sunt esenţiale pentru dovedirea îndeplinirii angajamentelor de sustenabilitate şi, eventual, despre reglementarea accesului la reţea.

Deloitte insistă de câţiva ani pe promovarea temei sustenabilităţii, al cărei impact asupra mediului de  afaceri  ni se pare încă insuficient de bine înţeles şi încă subestimat, atât din perspectiva iminenţei., cât şi a implicaţiei. În această perspectivă amplă, subiectul care mi se pare cel mai important şi în acelaşi timp cel mai greu este tranziţia energetică, mai ales pe fondul instabilităţii geopolitice.

În acest context, energia din surse regenerabile pate juca un rol central, atât în cadrul eforturilor de decarbonare, cât şi ar putea contribui decisiv la asigurarea securităţii energetice a României şi a Europei.

Este de aceea lesne de înţeles de ce creşterea ponderii energiei verzi este o prioritate atât pentru state, care au instituit scheme generoase de sprijin financiar, cât şi pentru compani, care văd în reorientarea către astfel de surse de energie o modalitate de atingere a ţintelor de sustenabilitate şi a unor costuri mari şi impredictibile. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO