Energie

Ambiţiile energetice pentru Europa ale celui mai bogat om din Ucraina pornesc din România: Grupul DTEK, deţinut de miliardarul Rinat Ahmetov, a finalizat proiecte de 150 mil. euro pe plan local, de circa 110 MW, dar vrea 5.000 MW în UE până în 2030

Ambiţiile energetice pentru Europa ale celui mai bogat...

Autor: Roxana Petrescu

23.01.2024, 11:28 8150

DTEK Renewables International (DRI), cu sediul în Olanda, parte a grupului energetic ucrainean DTEK, în spatele căruia se afla miliardarul Rinat Ahmetov, a conectat la reţeaua din România două proiecte de energie verde, parcul eolian Ruginoasa (Iaşi), prima investiţie de acest tip din ultimul deceniu, şi un parc solar de 53 MW, în Mureş. Împreună cele două proiecte au o capacitate cumulată de 113 MW şi au necesitat investiţii de 150 de milioane de euro. Iar în timp ce România visează cu ochii deschişi la oportunitatea de business care va veni din reconstrucţia Ucrainei, Ucraina deja investeşte aici, ambiţia DTEK fiind ca din România să ajungă la un portofoliu european de 5.000 MW, în mai multe state, până în 2030.

“Cele două proiecte din România, cel eolian şi cel solar, sunt primele dintr-un portofoliu european care se va întinde în Italia, Polonia, România şi Croaţia şi care va fi dezvoltat de subsidara deţinută în dotalitate de DTEK, DTEK Renewables International (DRI), cu sediul în Olanda”, au precizat reprezentanţii DTEK.

DTEK a finalizat şi conectat la reţea două proiecte de energie verde în România. Este vorba despre proiectul eolian de la Rugi­noa­sa (Iaşi), cu o capacitate de 60 MW şi dotat cu 10 turbine Vestas de 6 MW, cele mai mari montate până acum în România. Investiţia în acest proiect s-a ridicat la 107 milioane de euro. Proietul solar Glodeni, din Mureş, are o capacitate de 53 MW şi a fost conectat la reţeaua Transelectrica pe data de 5 ianuarie 2024. În acest caz, investiţia s-a ridicat la 43 de milioane de euro.

“Cele două proiecte sunt primele investiţii din planul DRI de a ajunge la o capacitate instalată de 5 GW (5.000 MW) la nivelul UE până în 2030”, au mai comunicat reprezentanţii DTEK.

La rândul său Sebastian Burduja, ministrul energiei, a precizat că România este deschisă la investiţii. Interesant este că la nivel de discurs politic, multe autorităţi vorbesc despre oportunitatea de business pe care o vor avea companiile locale în procesul de reconstrucţie a Ucrainei, dar deocamdată firmele din Ucraina par mai agile în a face paşi spre piaţa europeană.

“Ne bucurăm să avem investiţii şi investitori atât de importanţi în România şi vrem să subliniem din nou mesajul nostru cheie către toate companiile din sectorul energetic global: veniţi aici, România este deschisă pentru business”, a declarat Sebastian Burduja, în contextul finalizării celor două investiţii DTEK pe plan local.

“Ucrainienii au ales în mod clar faptul că viitorul lor este în interiorul Europei iar expansiunea DTEK în UE este dovada acesrtei ambiţii. Sunt extrem de mândru de echipele de la Glodeni şi Ruginoasa şi de faptul că acum aceste investiţii produc energie pentru consumatorii din România. Acesta este un moment care marchează un pas înainte în integrarea sistemelor energetice european şi ucrainean în contextul în care Ucraina face paşi spre integrarea în UE”, a spus la rândul său Maxim Timchenko, CEO al DTEK.

Revenind la intenţiile pentru piaţa locală, reprezentanţii DTEK au precizat recent că au ca ţintă pentru piaţa românească un portofoliu de producţie de 500 MW. În acest moment, România are proiecte eoliene funcţionale cu o capacitate de circa 3.000 MW şi parcuri solare de circa 1.400 MW, care au asigurat în 2012 circa 15% din producţia de energie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO