Energie

Angajaţii Companiei Naţionale a Uraniului, singurul producător de combustibil nuclear din România, nu şi-au primit salariile de 2 luni

Angajaţii Companiei Naţionale a Uraniului, singurul...

Autor: Nicolae Oprea

13.11.2019, 13:39 213

Preşedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu, precizează, într-o scrisoare deschisă, că activitatea Companiei Naţionale a Uraniului este în blocaj, iar salariaţii nu şi-au primit lefurile de două luni. Cartel AFLA solicită ministrului Economiei rezolvarea situaţiei.

„Compania Naţională a Uraniului (CNU) este singurul producător de pe teritoriul României a combustibilului nuclear. Aceasta reprezintă <<o activitate de interes strategic>>, iar CNU face parte din strategia privind independenţa energetică a României. Deşi legile sunt clare în acest sens, interesele de grup au făcut ca numeroase persoane şi structuri să le ignore, conducând la situaţia actuală a companiei, care prejudiciază atât salariaţii, cât şi interesele economiei naţionale”, se arată într-o scrisoare deschisă, semnată de Bogdan Hossu, preşedintele Cartel ALFA.

Hossu precizează faptul că salariaţii CNU nu şi-au primit salariile de două luni.

„Anul trecut a fost adoptată legea 193/2018, urmată de HG 126/2019, care stabileşte principiile privind asigurarea şi menţinerea ciclului integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România, necesar funcţionării reactoarelor nuclearo-energetice de tip CANDU, combustibilul nuclear, respectiv pulberea de dioxid de uraniu. Cu toate acestea, Compania Naţională a Uraniului se află în blocaj, iar salariaţii săi nu şi-au primit salariile de două luni, desfăşurarea în continuare a activităţii fiind sub semnul incertitudinii”, se arată în scrisoarea adresată Lui Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

În acest sens, Cartel ALFA are mai multe solicitări către Ministerul Economiei, pentru rezolvarea situaţiei de la CNU:

„Există cadrul legislativ pentru desfăşurarea activităţii companiei şi valorificarea dioxidului de uraniu prin achiziţionarea sa de către Societatea Naţională Nuclearelectrică (SNN);
Cele două societăţi (CNU şi SNN) sunt companii de stat, ambele deţinute de Ministerul Economiei;
Vă solicităm să dispuneţi aplicarea legislaţiei pentru a debloca activitatea CNU şi să ne comunicaţi soluţiile pe care ministerul le identifică în acest sens.
De asemenea, ţinând cont de interesele naţionale, având în vedere păstrarea circuitului nuclear integrat, vă resupunem atenţiei, imperativul, ca într-un termen cât mai scurt cu putinţă, Compania Naţională a Uraniului - S.A. să fie asimilată de către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A., perspectivă agreată în cadrul discuţiilor avute la Ministerul Economiei”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO