Energie

ANRE confirmă sancţionarea cu amenzi de 537 mil. lei a EFT Furnizare, Freepoint Commodities Europe, Nova Power & Gas şi Tinmar Energy. Compania Tinmar Energy primeşte cea mai mare amendă, de 364 mil. lei

ANRE confirmă sancţionarea cu amenzi de 537 mil. lei a...

Autor: Răzvan Botea

09.02.2024, 16:09 654

Patru companii din energie, EFT Furnizare, Freepoint Commodities Europe, Nova Power & Gas şi Tinmar Energy, au fost sancţionate de ANRE cu 537 mil. lei, conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate în data de 19.01.2024 sancţionarea cu amenzi contravenţionale din cifra de afaceri a 4 operatori economici din sectorul energiei electrice, pentru nerespectarea de către aceştia a prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacţiilor pe piaţa angro de energie electrică. Această măsură vine în urma unor acţiuni de investigaţie desfăşurate de către ANRE, la sesizarea OPCOM efectuată prin Platforma de notificare a ACER”, transmite ANRE.

Amenzile totale au fost de 537 mil. lei, adică peste 100 mil. euro, după cum urmează:

EFT FURNIZARE S.R.L. a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieţei angro de energie electrică, în urma tranzacţiilor efectuate pe Piaţa centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică - Modalitatea de tranzacţionare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEŢEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ŞI DE GAZE NATURALE ,,OPCOM”. În urma analizei şi finalizării investigaţiei, ANRE a constatat că, operatorul economic licenţiat EFT FURNIZARE S.R.L., printr-un număr de 6 tranzacţii încheiate cu operatorii economici licenţiaţi TINMAR ENERGY S.A., NOVA POWER & GAS S.R.L. şi FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP, s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieţei pe pieţele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din acelaşi act normativ.

Investigaţia a fost finalizată prin Decizia Preşedintelui ANRE nr. 80/19.01.2024, operatorul economic EFT FURNIZARE S.R.L. fiind sancţionat contravenţional, cu amendă în cuantum de 50.497.126,22 lei.

➢ FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieţei angro de energie electrică, în urma tranzacţiilor efectuate pe Piaţa centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică - Modalitatea de tranzacţionare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEŢEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ŞI DE GAZE NATURALE ,,OPCOM”. În urma analizei şi finalizării investigaţiei, ANRE a constatat că operatorul economic licenţiat FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP, printr-un număr de 2 tranzacţii încheiate cu operatorul economic licenţiat EFT FURNIZARE S.R.L., sa implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieţei pe pieţele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din acelaşi act normativ.

Investigaţia a fost finalizată prin Decizia Preşedintelui ANRE nr. 81/19.01.2024 operatorul economic FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP fiind sancţionat contravenţional, cu amendă în cuantum de 22.917.465,30 lei.

NOVA POWER & GAS S.R.L. a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieţei angro de energie electrică, în urma tranzacţiilor efectuate pe Piaţa centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică - Modalitatea de tranzacţionare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEŢEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ŞI DE GAZE NATURALE ,,OPCOM”. În urma analizei şi finalizării investigaţiei, ANRE a constatat că operatorul economic licenţiat NOVA POWER & GAS S.R.L., printr-un număr de 2 tranzacţii încheiate cu operatorul economic licenţiat EFT FURNIZARE S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieţei pe pieţele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din acelaşi act normativ.

Investigaţia a fost finalizată prin Decizia Preşedintelui ANRE nr. 82/19.01.2024, operatorul economic NOVA POWER & GAS S.R.L. fiind sancţionat contravenţional, cu amendă în cuantum de 100.106.676,12 lei.

➢ TINMAR ENERGY S.A. a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieţei angro de energie electrică, în urma tranzacţiilor efectuate pe Piaţa centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică - Modalitatea de tranzacţionare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEŢEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ŞI DE GAZE NATURALE ,,OPCOM”. În urma analizei şi finalizării investigaţiei, ANRE a constatat că operatorul economic licenţiat TINMAR ENERGY S.A., printr-un număr de 2 tranzacţii încheiate cu operatorul economic licenţiat EFT FURNIZARE S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieţei pe pieţele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din acelaşi act normativ. Investigaţia a fost finalizată prin Decizia Preşedintelui ANRE nr. 83/19.01.2024, operatorul economic TINMAR ENERGY S.A. fiind sancţionat contravenţional, cu amendă în cuantum de 363.982.051,85 lei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO