Energie

Bancherii spun că ar finanţa investiţiile în energie, dar aşteaptă mecanisme de susţinere garantate de stat

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă au nevoie de garanţii de stat pentru dezvoltare

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă au nevoie de garanţii de stat pentru dezvoltare

Autor: Roxana Petrescu

06.06.2014, 00:08 451

Una dintre modalităţile prin care marile proiecte de investiţii din domeniul energetic pot fi deblocate sunt schemele de susţinere, cu implicarea statului, care pot compensa eventualele dificultăţi induse de piaţă, sunt de părere bancherii, analiştii şi şefii de companii prezenţi la Bucharest Forum Energy 2014, eveniment organizat de Institutul Aspen România.

Piaţa locală a aplicat până la jumă­tatea anului trecut una dintre cele mai generoase scheme de sprijin pentru ener­gia verde, prin care a atras investiţii de 6 miliarde de euro în eoliene sau solare, preţul fiind plătit însă de toţi consumatorii prin creşterea facturilor. Pentru marile proiecte, aşa cum sunt de exemplu reactoarele 3 şi 4 de la Cerna­vodă sau hidrocentrala Tarniţa-Lăpuş­teşti, ar fi nevoie de alte scheme de sprijin, în contextul în care investitorii refuză să-şi asume riscul de piaţă pentru proiecte cu o durată de implementare şi de viaţă atât de mare. Preţul acestor scheme ar fi plătit tot de consumatorul final.

Scheme de sprijin pentru marile proiecte

„Mă uit cu atenţie la mecanismul pe care îl aplică Marea Britanie pentru a atrage investitori în domeniul nuclear, pentru că este clar că banii veniţi de la BERD sau de la stat nu sunt suficienţi“, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelec­tri­ca, firmă care administrează cele două reac­toare de la Cernavodă şi care produce 20% din energia necesară României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO