Energie

Black Sea Oil & Gas, companie deţinută de unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii americane, primeşte aprobarea pentru dezvoltarea zăcămintelor Ana şi Doina din Marea Neagră

Black Sea Oil & Gas, companie deţinută de unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii americane, primeşte aprobarea pentru dezvoltarea zăcămintelor Ana şi Doina din Marea Neagră
21.04.2019, 10:01 6853

Black Sea Oil & Gas, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus International anunţă că au primit din partea Guvernului, aprobarea pentru studiile de evaluare a resurselor şi rezervelor de gaze aferente zăcămintelor Ana şi Doina, din Proiectul Midia.  

Aprobarea a venit din partea Guvernului României prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), arată un comunicat al companiei petroliere.

Proiectul Midia, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină pe zăcământul Doina şi patru sonde de producţie pe zăcământul Ana) şi realizarea unui ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.

Best of ZF Power Summit ‘19. Black Sea Oil & Gas: Proiectul din Marea Neagră trebuie să fie matur, aşa că nu vedem un exit pe termen scurt

O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport al Gazelor Naturale operat de SNTGN Transgaz SA, la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG.

Pentru anul 2019, compania are în plan finalizarea etapei de proiectare de detaliu a Proiectului Midia, începerea fabricării platformei de producţie Ana la şantierul naval din Agigea, începerea lucrărilor de construcţii civile la staţia de tratare a gazelor din comuna Corbu şi achiziţionarea şi livrarea echipamentelor necesare.

Mark Beacom, directorul general executiv al BSOG, a declarat: “Această aprobare din partea Agenţiei reprezintă confirmarea oficială din partea statului român că Proiectul MGD este aprobat. Apreciem foarte mult procesarea rapidă a cererii noastre de către Agenţie.”

Gigi Dragomir, preşedintele ANRM, a comentat: “Punerea în producţie a zăcămintelor de gaze Ana şi Doina din largul Mării Negre constituie o prioritate pentru ANRM, instituţie care sprijină implementarea proiectelor de hidrocarburi din largul Mării Negre ce pot conduce la diversificarea surselor de aprovizionare cu energie în România.”

Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de fondul de investiţii Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producţiei, achiziţiei, distribuţiei şi vânzării cu amănuntul. La 31 decembrie 2017 grupul avea 45 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.600 de kilometri de reţea de distribuţie în 39 de municipalităţi deservind peste 72.000 de utilizatori finali, şi un număr de 181 de angajaţi. Gas Plus deţine o participaţie de 15% în concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.

Petro Ventures, un grup privat de investiţii, deţine o participaţie de 20% în concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.

AFACERI DE LA ZERO