Energie

BREAKING. Rusia a confiscat activele din Rusia ale grupului austriac OMV, principalul acţionar al Petrom

BREAKING. Rusia a confiscat activele din Rusia ale...

Autor: Ştefan Stan

20.12.2023, 11:23 4370

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca OMV să fie deposedată de participaţiia de mai multe miliarde de dolari în proiectele de extracţie a gazelor din zona arctică a Rusiei, scrie Reuters.

Conform decretelor prezidenţiale publicate marţi noapte, participaţiile deţinute de OMV şi Wintershall Dea în zăcământul Yuzhno-Russkoye şi în proiectele Achimov vor fi confiscate şi revin unor companii ruseşti nou create.

Cea mai mare confiscare de către Kremlin a activelor străine din Rusia vine după ceea ce Putin consideră a fi o declaraţie de război economic din partea Occidentului în legătură cu decizia Rusiei de a trimite mii de soldaţi în Ucraina în februarie 2022.

Antreprenorii ruşi au obţinut controlul asupra unor active occidentale importante din Rusia, inclusiv asupra celor opt fabrici de bere ale Carlsberg, precum şi asupra întreprinderilor producătorului francez de iaurt Danone.

Active de stat ruseşti în valoare de sute de miliarde de dolari au fost îngheţate în Occident, la fel ca şi activele oamenilor de afaceri şi investitorilor ruşi. Anul trecut, Germania a preluat controlul asupra unei importante rafinării de petrol din Schwedt, deţinută de ruşi, care furnizează 90% din combustibilul Berlinului.

Decretele lui Putin oficializează o pierdere a controlului pe care BASF şi Wintershall Dea au semnalat-o din ianuarie 2023. Decretele au declarat că această măsură a fost luată pentru a proteja interesele naţionale pe fondul acţiunilor ilegale şi neprietenoase ale Occidentului în legătură cu activele ruseşti.

Wintershall Dea, o societate mixtă între BASF şi firma de investiţii LetterOne a miliardarului rus Mikhail Fridman, era în curs de retragere din Rusia. OMV s-a retras anul trecut.

BASF a declarat miercuri că societatea a aflat aceste informaţii din presă şi că în prezent analizează situaţia în detaliu.

Compania a raportat o pierdere netă în 2022 afectată de o depreciere de 7,3 miliarde de euro cauzată în mare parte de deconsolidarea Wintershall Dea AG din Rusia.

OMV se aştepta iniţial să înregistreze pierderi de 1,5-1,8 miliarde de euro (1,64-1,97 miliarde de dolari) din cauza retragerii din Rusia.

Toate activităţile cu participare rusă, inclusiv participaţia Wintershall Dea la gazoductul Nord Stream, precum şi asocierile în participaţie cu producătorul de gaze Gazprom (GAZP.MM) urmează să fie separate din punct de vedere juridic până la jumătatea anului 2024.

Atât zăcământul Yuzhno-Russkoye, cât şi proiectele Achimov sunt situate în regiunea Yamal-Nenets, în nordul extrem al Rusiei.

Conform decretelor, participaţiile la proiectele Achimov urmează să fie transferate către societăţi cu răspundere limitată special înfiinţate şi, ulterior, oferite spre evaluare şi vânzare unei companii puţin cunoscute, numită Gazovyye Tekhnologii.

Activele OMV vor fi vândute ulterior societăţii pe acţiuni SOGAZ, care furnizează asigurări pentru Gazprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO