Energie

Bursă: Acţiunile OMV Petrom cresc cu 3% la un maxim istoric de 0,68 lei şi duc Bursa de la Bucureşti la un nou record. Doar astăzi Petrom a luat 1,2 mld. lei în evaluare. De la cea mai mare bancă din Polonia vine o recomandare de cumpărare şi un preţ ţintă de 0,75 lei pe acţiune

Bursă: Acţiunile OMV Petrom cresc cu 3% la un maxim...

Autor: Liviu Popescu

22.03.2024, 15:43 3256

Acţiunile OMV Petrom (simbol bursier SNP) se apreciază vineri după-amiază cu 3% la Bursa de Valori Bucureşti şi ating un maxim istoric pe fondul unei recomandări de cumpărare şi un preţ ţintă superior celui de tranzacţionare venite de la cea mai mare bancă din Polonia, potrivit datelor analizate de ZF.

Spre comparaţie indicele principal BET se apreciază cu 1% la aproape 16.800 de puncte, evoluţie susţinută în mare parte de dinamica Petrom. Acţiunile Băncii Transilvania cresc cu 0,65% iar cele ale Hidroelectrica înregistrează o apreciere de 0,23%, potrivit datelor BVB.ro.

Pe 19 martie 2024, Adam Milewicz, analist al PKO Securities, parte din grupul financiar care include cea mai mare bancă din Polonia, a emis recomandarea de “cumpărare” pentru acţiunile OMV Petrom şi un preţ ţintă - estimat că va fi atins în următoarele 12 luni – de 0,75 lei. Astfel polonezul vede un potenţial de creştere de 10% pentru Petrom până în primăvara viitoare.

La ora 15:30 acţiunile SNP se tranzacţionează la 0,68 lei, echivalentul unei capitalizări de 42,3 miliarde de lei. Doar astăzi evaluarea Petrom a urcat cu circa 1,3 mld. lei. În ultima săptămână acţiunile SNP au plus 5,7% pe o bursă în creştere prin prisma BET cu 3,3%.

Compania şi-a bugetat pentru anul 2024 un profit net de 5,2 mld. lei, în creştere cu 31% faţă de rezultatul înregistrat în anul 2023, în timp ce vânzările ar urma să se majoreze cu 1% la 33,3 mld. lei.

“Veniturile din vânzări vor fi uşor peste nivelul din 2023, în contextul creşterii volumelor de vânzări pentru energie electrică şi produse petroliere”, se arată în bugetul de venituri şi cheltuieli supus votului acţionarilor în şedinţa din 24 aprilie 2024.

Compania are bugetate investiţii de 8 mld. lei. Rezultatul din exploatare bugetat de Petrom este de 6 mld. lei, în scădere cu 19% faţă de anul precedent, ca urmare a creşterii cheltuielilor şi a scăderii marjelor, parţial atenuată de disponibilitatea mai mare a rafinăriei şi a centralei electrice de la Brazi după opririle din 2023.

“Se estimează că rezultatul financiar net se va îmbunătăţi rezultând un câştig de 255 mil. lei în 2024 comparativ cu 202 mil lei în 2023. Concentrarea continuă pe investiţii, în principal pentru Proiectul Neptun şi crearea de oportunitaţi de creştere pentru viitor cu activităţi cu emisii de carbon reduse sau zero, proces ce are ca efect creşterea nivelului mijloacelor fixe. Capitalurile proprii vor continua să crească ca urmare a unui profit net superior chiar şi în condiţiile propunerii de creştere a dividendelor de plată”, sunt comentarii din buget.

Bugetul a fost realizat pe baza următoarelor asumţii: preţ mediu al ţiţeiului Brent de 80 de dolari pe baril, marje de rafinare în jur de 11 dolari. “Producţia medie anuală este estimată a fi în jur de 106 mii bep/zi, fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului. Optimizarea portofoliului: concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili, prin vânzări selective de zăcăminte în 2024”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO