Energie

Cea mai mare tranzacţie de pe piaţa de energie: Premier Energy în spatele căruia se află un milionar ceh cumpără CEZ Vânzare. „Suntem implicaţi pe termen lung în distribuţia şi furnizarea de gaze naturale, precum şi în producţia şi furnizarea de energie electrică din surse regenerabile”

Cea mai mare tranzacţie de pe piaţa de energie: Premier...

Autor: Valeriu Dănilă

21.12.2023, 17:38 730

Premier Energy, unul dintre cei mai importanţi furnizori şi distribuitori de gaze naturale din România a achiziţionat compania CEZ Vânzare, deţinută de Macquarie Asset Management şi cu un portofoliul de 1,4 milioane de clienţi, se arată în comunicatul emis de Premier Energy.

“Este o mare bucurie şi realizare pentru noi această tranzacţie. Achiziţia CEZ Vânzare este un pas extrem de important în strategia noastră de dezvoltare locală şi regională, în linie cu planul anunţat de a deveni o platformă energetică regională. Suntem implicaţi pe termen lung în distribuţia şi furnizarea de gaze naturale în România, precum şi în producţia şi furnizarea de energie electrică din surse regenerabile. Avem un business care se extinde atât organic, cât şi prin achiziţii şi fuziuni, iar obiectivul nostru este integrarea pe verticală. Aşadar, preluarea CEZ Vânzare creează sinergii în grupul nostru şi ne completează portofoliul”, a declarat Jose Garza, CEO al Premier Energy.

CEZ Vânzare se va concentra în continuare pe furnizarea de gaze naturale şi energie electrică clienţilor, tranzacţia neafectând contractele dintre companie şi clienţi sau angajaţi. Tranzacţia va produce efecte după încheierea procedurilor legale.

Înfiinţată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor şi furnizor pe piaţa gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie şi E.ON. Compania este deţinută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiţii Emma Capital. Totodată, Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piaţă de circa 70%, se mai arată în comunicatul de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO