Energie

Centrala pe gaze de 160 mil. dolari a Rompetrol de la Midia este aproape gata. Kazahii se mai uită şi la energie solară

Centrala pe gaze de 160 mil. dolari a Rompetrol de la...

Autor: Roxana Petrescu

04.03.2024, 00:07 12195

Kazahii de la Rompetrol, proprietarii celei mai mari rafinării din România, Petromidia din Năvodari, sunt pe ultima sută de metri pentru realizarea proiectului brownfield de 80 MW, capacitate de producţie de energie din gaze, pe platforma de la Midia.

Centrala, care nu mai funcţiona, ar putea fi conectată la sistem în a doua parte a acestui an şi va asigura în totalitate nevoile de energie ale rafinăriei.

Ultima investiţie realizată în producţia de energie din gaze este centrala Brazi a OMV Petrom, care a fost conectată la sistem în 2012, cu o capacitate de 860 MW şi o investiţie de 530 mil. euro. Dacă şi Romgaz va finaliza proiectul Iernut, 460 MW cu 269 de milioane de euro, anul 2024 devine unul foarte bun pentru investiţiile în producţia de energie ţinând cont de parcursul modest al României din ultimele decenii. Investiţia este realizată prin intermediul Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), un joint venture între statul român şi KMG (KazMunayGas) International.

„În acest moment, stadiul de realizare a centralei de cogenerare din proximitatea rafinăriei Petromidia se ridică la 95%. Echipamentele necesare au fost recepţionate şi montate conform graficului de lucrări agreat cu toate părţile implicate în acest proiect. Estimăm că startul funcţionării centralei este fezabil în a doua parte a acestui an“, spun reprezentanţii FIEKR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO