Energie

Criza din energie, inflaţia, războiul de la graniţă şi seceta din 2022 nu au oprit creşterea economică a României. Ionuţ Dumitru, Raiffeisen: Este o decelerare, în linie cu aşteptările. Cifrele sunt relativ bune încă, dar probabil că decelerarea va continua. Probabil consumul a fost din nou motorul creşterii economice

Criza din energie, inflaţia, războiul de la graniţă...

Autor: Răzvan Botea

20.11.2022, 11:40 2343

Economia României a crescut în primele nouă luni din an cu 5%, cu consumul principalul driver, cred economiştii, dar şi cu un aport al investiţiilor. Se vede însă o încetinire a economiei şi din 2023 probabil o creştere foarte redusă, mai arată prognozele.

În ciuda furtunii perfecte din 2022, când mai multe crize s-au suprapus, economia României a avansat consis­tent în T3/2022 şi în primele nouă luni din 2022, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creşterea de 4% an/an în T3 şi de 5% pe primele nouă luni a fost adusă de consum în cea mai mare parte, spun economiştii, dar şi investiţiile au contribuit.

„Este o decelerare, în linie cu aşteptările. Cifrele sunt relativ bune încă, dar probabil că decelerarea va continua. Probabil consumul a fost din nou motorul creşterii economice. Aşa cum arată datele de la vânzările cu amănuntul, a mers bine”, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, era la nouă luni din 2022 la un plus de 4,5%, după ce inflaţia a fost scoasă din calcul. Consumul de servicii însă, atât pentru companii, cât şi pentru persoane fizice, a crescut cu două cifre, mai arată datele statistice cu frecvenţă lunară.

„Consumul a mers în continuare. Şi zona de servicii a performat”, spune Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România, şi adaugă că pe partea de ofertă construcţiile au reînceput creşterea pe zona de nerezidenţial şi infrastructură şi se vede şi o creştere a investiţiilor: „Construcţiile au reînceput să crească pe partea de nerezidenţial, având în vedere şi proximitatea cu Ucraina şi mutarea lanţurilor de aprovizionare. Aş adăuga aici şi infrastructura, unde vedem creştere în ultimele luni.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO