Energie

De ce a devenit românul prosumator? Până la finalul primului trimestru din 2024 clubul prosumatorilor are şanse să ajungă la pragul istoric de 2.000 MW

De ce a devenit românul prosumator? Până la finalul...

Autor: Roxana Petrescu

31.12.2023, 09:29 8112

România termină anul acesta cu o capacitate instalată pe zona de prosumatori de circa 1.500-1.600 MW, un salt fabulous în comparaţie cu cei 478 MW cu care a început 2023. “La finalul primului trimestru din 2024 putem să ajungem la 2.000 MW”, a spus recent Gabriel Andronache, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituţie cheie în domeniul energetic local, prezent la ediţia de anul acesta a conferinţei ZF Energie.

Această capacitate este uriaşă, având în vedere de exemplu că puterea instalată de producţie la centrala de la Cernavodă este de 1.400 MW. Desigur, randamentele sunt cu totul altele, dar asta nu diminuează cu nimic meritul prosumatorilor.

Potrivit unui studiu realizat de EFdeN, cea mai mare organizaţie dedicată sprijinirii prosumatorilor, şi Cult Research, principalul motiv pentru care un mic consumator de energie se decide să devină prosumator este economisirea banilor. Apoi vine ideea de a fi independent energetic, războiul din Ucraina creând un soi de teamă în ceea ce priveşte securitatea alimentării cu energie. Pe locul trei este contribuţia personală la reducerea emisiilor de carbon.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO