Energie

De ce se scumpeşte benzina în România: explicaţia unui CEO Rompetrol

De ce se scumpeşte benzina în România: explicaţia unui CEO Rompetrol

Autor: Alexandru Matei

29.02.2012, 11:16 3107

Scumpirea benzinei din România este provocată de factori internaţionali şi nu este influenţată neapărat de evenimente locale, spune Marius Ghica, CEO al The Rompetrol Group Corporate Center, la un eveniment ZF.

"În ceea ce priveşte preţul benzinei este vorba de factori structurali. Dacă ne uităm la 2009, barilul era la 40-50 de dolari, în 2012 este la 120 de dolari. În 2009 cursul era sub cel actual. Toţi aceşti factori determină evoluţia preţului la pompă", a spus Ghica la ZF Power Summit 2012.
"Preţurile din România sunt aliniate la preţurile internaţionale. Suntem într-o piaţă globală. Produse dintr-o rafinărie din India ajung în Turcia sau zona mediterană. Nu mai există noţiunea de piaţă închisă. Nu mai putem spune că suntem în România, că avem rafinării şi nu ne interesează ce se întâmplă în lume. Dacă am fi ştiut unde merge preţul barilului de petrol am fi făcut trading în Elveţia şi nu rafinare în România.Suntem destul de departe de prognozele pe care le-am făcut. Am pornit cu nişte estimări de curs valutar şi şi în acest caz suntem puţin deviaţi. Din punctul de vedere al evoluţiei pare că ne îndreptăm către o creştere în continuare a preţului barilului de petro. Sunt facvtori care pot duce ţiţeiul mai sus, mă gândesc la tensiunile din Iran, Golful Persic", notează Ghica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO