Energie

Dezvăluire şoc: cea mai profitabilă companie din lume nu este Apple, ci Aramco, gigantul saudit care are venituri de 224 mld. dolari şi un profit de 111 mld. dolari

Dezvăluire şoc: cea mai profitabilă companie din lume...

Autor: Ştefan Stan

01.04.2019, 16:19 1317

Saudi Aramco, cel mai mare producător de petrol la nivel mondial, a avut venituri din afacerea principală de 224 mld. dolari anul trecut, aproape de trei ori cât Apple, potrivit datelor financiare făcute publice de companie luni, înaintea primei emisiuni de bonduri pe piaţa internaţională. 

Profitul net al Aramco este de 111 miliarde de dolari. 

Istoric, Aramco nu obişnuia să dezvăluie rezultatele financiare, dar este forţată acum pentru a obţine un rating public şi a putea începe emisiunea de obligaţiuni.

În ciuda profitului uriaş, compania deţinută de stat a primit un rating echivalent celui pentru Arabia Saudită ceea ce înseamnă economia regatului va depinde de costul obţinut de Aramco la debutul pe piaţa internaţională de bonduri. 

La începutul acestui an, ministrul saudit al energiei, Khalid al-Falih, a spus că plănuieşte să strângă 10 miliarde de dolari prin emisiunea de obligaţiuni, dar surse din industria bancară susţin că tranzacţia ar puea fi chiar mai mare. 

Aramco a avut o EBITDA de 224 miliarde de dolari în 2018. În contrast, Apple, care, potrivit Forbes, era cea mai profitabilă companie anul trecut, a avut un EBITDA de 81 miliarde de dolari. 

Drept comparaţie, veniturile bugetului general consolidat pe 2018 în România erau de 69 mld. dolari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO