Energie

Engie cumpără un parc eolian de 80 MWp din Constanţa şi îşi dublează capacitatea de producţie de energie verde, al doilea pilon major pentru dezvoltarea businessului în România

Engie cumpără un parc eolian de 80 MWp din Constanţa...

Autor: Cristina Bellu

27.01.2024, 17:48 1141

Engie România, cel mai mare jucător din domeniul distribuţiei şi furnizării de gaze naturale, anunţă semnarea acordului pentru achiziţia unui parc eolian cu o capacitate instalată totală de 80 MWp, deţinut majoritar de către Grupul EnerCap în localitatea Chirnogeni, din judeţul Constanţa.

Producţia netă anuală estimată este de aproximativ 180 GWh, echivalentul consumului anual de energie electrică a 90.000 de gospodării, spun oficialii de la Engie.

Dincolo de reţea, energia verde reprezintă cel de-al doilea pilon major pentru dezvoltarea Engie în România, portofoliul companiei incluzând deja alte 2 parcuri eoliene în judeţele Brăila şi Galaţi, care au o capacitate instalată totală de 98 MW.  Odată cu noua achiziţie, Engie aproape îşi va dubla capacitatea existentă de producţie de energie verde în România.

”Achiziţia parcului eolian de la Chirnogeni marchează un pas important în progresul Engie în domeniul energiei regenerabile din România. În acelaşi timp, această investiţie consolidează prezenţa companiei în sectorul energiei verzi şi are o contribuţie esenţială la atingerea obiectivelor asumate de a avea o capacitate de producţie de energie regenerabilă instalată de 1.000 MW până în 2030”, spune Cristian Buzan, Director General Adjunct Engie Romania.

Potrivit acestuia, finalizarea tranzacţiei este prevăzută să aibă loc în primul trimestru din 2024, sub condiţia obţinerii anumitor aprobări, inclusiv din partea autorităţilor din domeniul concurenţei.

Engie România ocupă poziţia 60 în topul celor mai valoroase 100 de companii din România realizat de ZF în 2023, cu un „preţ“ de 549 de milioane de euro. Grupul de companii ENGIE România acti­vează în distribuţia şi furnizarea de gaze naturale, producţie din surse regenerabile şi furnizare de energie electrică, precum şi soluţii verzi şi servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice.

Compania şi filialele sale deservesc un portofoliu de 2 mili­oane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 22.600 km, deţin o capacitate de producţie din surse verzi de 121 MW şi au 4.200 de angajaţi. În ultimii 17 ani, grupul ENGIE România a realizat in­vestiţii în valoare de 6.100 mil. lei.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO