Energie

Firma de avocatură NNDKP a asistat Hammerer Aluminium Industries Santana, producător de semifabricate din aluminiu reciclat, într-un litigiu privind aspecte legate de preţuri de transfer

Firma de avocatură NNDKP a asistat Hammerer Aluminium...

Autor: Cristina Bellu

10.04.2023, 13:10 277

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a reprezentat Hammerer Aluminium Industries Santana, o companie ce activează în industria obţinerii de semifabricate turnate din aluminiul recuperat din materiale reciclabile pentru diverse utilizări, într-un litigiu fiscal complex privind aspecte de preţuri de transfer în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie confirmă soluţia Curţii de Apel Timişoara, care, în esenţă, a cenzurat nerespectarea de către autorităţile fiscale a principiilor de determinare a tranzacţiilor comparabile, rezultând o diferenţă în favoarea contribuabilului de aproape 0,5 mil. euro, spun reprezentanţii casei de avocatură.

Astfel, în materie de împrumuturi, instanţa a consfinţit că se impune luarea în considerare atât a datei acordării/renegocierii împrumuturilor, cât şi a existenţei/inexistenţei unor garanţii care le-ar însoţi, neputându-se compara credite negarantate cu credite garantate. Totodată, Curtea de Apel Timişoara a validat distincţia dintre activitatea de obţinere a semifabricatelor turnate din aluminiu recuperat din materiale reciclabile şi activitatea de metalurgie, în care piesele turnate se obţin din prelucrarea aluminei obţinute din bauxită şi a confirmat că societăţile din cea de-a doua categorie nu pot reprezenta comparabile pentru primele.

„Această soluţie este rezultatul colaborării unei echipe multidisciplinare de avocaţi specializaţi în litigii fiscale şi consultanţi fiscali, care este esenţială, în special atunci când este vorba de probleme juridice complexe. Abordarea integrată ne permite să putem combina perspective şi seturi de competenţe diferite, ce au contribuit la obţinerea unui rezultat de succes. Felicitări întregii echipe pentru această reuşită”, spune Eva Forika, Partener şi coordonator al Biroului NNDKP Timişoara.

Echipa NNDKP care a reprezentat compania Hammerer Aluminium Industries Santana în acest litigiu i-a inclus pe Eva Forika, Partener, Coordonator Birou NNDKP Timişoara, Ion Loga, Asociat Senior, NNDKP Timişoara, Daniela Gramaticescu, Partener, şi Alexandru Lăcureanu, Asociat Manager, din cadrul practicii de Soluţionare a Disputelor, cât şi pe Marius Ionescu, Partener, şi Sorin Mociofan, Director Taxe, NNDKP Consultanţă Fiscală. Echipei NNDKP i s-a alăturat şi Daniel Sacal, Partener, Transfer Pricing Services SRL, în calitate de expert consilier în cadrul expertizei.

Centrul de Excelenţă în Litigii Fiscale (CELF) al NNDKP oferă servicii integrate clienţilor firmei încă din stadiul incipient al unei dispute fiscale până la faza de litigiu în faţa instanţelor române.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO